Przeglądając zdjęcia z Dominikany zupełnie się nie dziwię, że jakaś mądra głowa marketingowca to właśnie Saonę (wyspa tropikalna położona na Morzu Karaibskim w archipelagu Wielkich Antyli) wybrała na miejsce kręcenia reklamy znanego batonika. Popatrzcie sami! Śnieżnobiały piasek, turkusowa woda, świetne światło i palmy. Ponadto nad głowami kokosy a obok karaibska, wpadająca w ucho muzyka. Kokos to świetny dodatek do deserów i uwielbiam jego smak. Zachęcona widokami postanowiłam przygotować prawdziwy kokosowy raj: mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością wiórków. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast, możecie dodać mniej cukru. Zapraszam i smacznego!
Kokosowe ciasto / Coconut Cake
Ciasto / Dough:
200 g masła / 200 g butter
200 g cukru / 200 g sugar
200 g mąki / 200 g flour
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 1,5 tsp baking powder
4 jajka / 4 eggs
4 łyżki mleka / 4 tbsp milk
4 łyżki ciemnego kakao / 4 tbsp dark cocoa
Masa / Filling:
500 g mleka / 500 g milk
6 łyżek kaszy mannej / 6 tbsp semolina
200 g masła / 200 g butter
200 g cukru / 200 g sugar
200 g wiórków kokosowych / 200 g desiccated coconut
Polewa / Glaze:
200 g czekolady gorzkiej ok 70% / 200 g 70% dark chocolate
100 ml śmietany 30% / 100 ml 30% cream
Ciasto: Masło zmiksować z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Blachę 30cm x 40cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.
Masa: Kaszę manną wsypać do mleka, dodać masło i zagotować. Wymieszać. Dodać cukier i wiórki. Gorącą masę wylać na ciasto. Ułożyć przy użyciu łyżki. Gdy masa przestygnie połamać czekoladę, rozpuścić w śmietanie w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Cake: Mix butter with sugar. Add remaining ingredients. Spread 30 cm x 40 cm baking pan with butter and sprinkle with breadcrumbs. Insert the cake. Bake at 180°C (360°F) about 20 minutes.
Filling: Pour semolina to the milk, add butter and bring to a boil. Mix. Add sugar and desiccated coconut. Arrange with a spoon. When the mass has cooled break chocolate, dissolve in the cream (in a water bath) and pour over cake.
6 komentarzy:
Ciasto było by moim faworytem na taką niepogodę :) dobry poprawiacz humoru!
i samopoczucia! :-) Dzięki niemu poczułam przez chwilę lato.
rewelacyjne to ciasto!
Kocham kokosowe smaki więc ciacho kusi mnie baardzo....
To zdjęcie plaży na Dominikanie zresztą też....biały piasek,czysta woda,szum palm...słońce i kokosy na wyciągnięcie ręki...Raj na ziemi -:)
kokosowa rozkosz :)
Uwielbiam taką masę <3
Prześlij komentarz