Chleb pachnący szałwią i rozmarynem / Fragrant Bread with Sage and Rosemary
(2 małe bochenki / 2 small loaves)
1 łyżka cukru / 1 tbsp sugar
250 ml ciepłej wody / 250 ml (1
C.) warm water
2,5 łyżeczki drożdży / 2,5 tsp
dried yeast (1 .25 oz. pkg.)
2 łyżki rozmarynu / 2 tbsp dried
rosemary
2 łyżki szałwi / 2 tbsp dried
sage
1 łyżeczka soli / 1 tsp salt
2 łyżki masła miękkiego / 2 tbsp
butter, softened
750 g mąki / 750 g (3 C.) flour
oliwa z oliwek / olive oil
Drożdże rozpuścić w ciepłej
wodzie z cukrem. Odstawić na 15 minut. Gdy wyrosną dodać do pozostałych
składników i wyrobić ciasto. Powinno to zająć około 12 minut. Posmarować ciasto
oliwą, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w
ciepłe miejsce do wyrastania. Po godzinie uformować okrągły bochenek, położyc
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrastania na
45 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Chleb piec w nagrzanym piekarniku około
20 minut do czasu aż będzie brązowieć. Praktyczna rada: Jeśli chleb wydobywa z
siebie pusty dźwięk, gdy uderzamy w skórkę oznacza, że jest już gotowy. Pozostawić
na blasze do ostudzenia.
Dissolve yeast in warm water with
sugar. Let stand for 15
minutes. When grow, add to the other ingredients and knead the dough. This
process takes about 12 minutes. Spread dough with olive oil, put into a bowl, cover with a kitchen towel
and let stand for one hour in warm place to grow. Form a round loaf, drop dough onto baking sheet lined with
parchment paper and set aside to grow again for 45 minutes. Preheat oven to
190°C (375°F) degrees and bake in preheated oven for about 20 minutes until
golden brown. Practical advice: Tapping lightly on the bottom of loaf to check
for a hollow sound. If there is no hollow sound, continue to bake, checking
frequently. Once done, allow to cool.
4 komentarze:
Mmm, muszę wypróbować ten przepis :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty
....już czuję zapach tego chleba...
...uwielbiam rozmaryn,trochę mniej szałwię,ale wypróbuję,czemu nie...
Poza tym piękny dzbanek!!! ;-)
Dziękuję! :-) Wypatrzyłam go kiedyś na targu staroci. Chlebek pachnie obłędnie, ale nie każdy lubi pieczywo z ziołami. Suszone rozmaryn i szałwię można oczywiście zastąpić świeżymi, jeśli takowe są pod ręką. :-)
Jakie prześliczne zdjęcia! dzbankiem jestem zauroczona;)
Prześlij komentarz