Przed Wami kolejny karnawałowy smakołyk. Jego korzenie sięgają tradycji polskiej, niemieckiej i litewskiej. Jest drugim z najczęściej wybieranych przez Polaków (zaraz po pączkach) deserów tłustoczwartkowych. Bardzo smaczny, ale też i bardzo tuczący. Prezentuję Wam - faworki, które w zależności od regionu Polski nazywane są również chruścikami, chrustem a na Kaszubach kreplami. Zapraszam i życzę miłej zabawy przy ich wycinaniu i smażeniu. :-)
Faworki / Angel Wings
250 g mąki / 250 g flour
3 żółtka / 3 yolks
3 łyżki gęstej śmietany 18% / 3 tbsp 18% cream
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżka cukru waniliowego / 1 tbsp vanilla sugar
1 łyżka spirytusu / 1 tbsp alcohol
20 g masła / 20 g butter
tłuszcz do smażenia / frying fat
Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć ciasto na blat i
uderzać w nie drewnianym wałkiem ok. 10 minut. Uderzyć wałkiem, zwinąć i
znów uderzyć. Ciasto cienko rozwałkować a następnie wykrawać z niego paski. Naciąć i zawinąć (film instruktażowy). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Mix ingredients, knead the dough and put to the worktop. Hit with a rolling pin for 10 minutes. Roll out the dough thinly. Cut dough strips. Cut and wrap (instructional video). Frying in hot oil, both of sides. Sprinkle with powdered sugar before serving.
Mix ingredients, knead the dough and put to the worktop. Hit with a rolling pin for 10 minutes. Roll out the dough thinly. Cut dough strips. Cut and wrap (instructional video). Frying in hot oil, both of sides. Sprinkle with powdered sugar before serving.
1 komentarz:
próbuję przekonać narzeczonego do spróbowania faworków, ale jak na razie nie wychodzi tak jakbym chciała :P śliczny banner!
Prześlij komentarz