-->

niedziela, 6 października 2013

Powidła śliwkowe / Simple plum jam

Do bazy przygotowanych przeze mnie przetworów dołączyły powidła śliwkowe. Powstało tylko kilka słoiczków, które jako dodatek do naleśników, odeszły już w zapomnienie, takie są pyszne. Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom dżemów i powideł. 

Powidła śliwkowe / Plum jam

1,5 kg śliwek / 1,5 kg plums
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar

Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka, dodać trochę wody i gotować godzinę. Następnie przestudzić i odstawić na noc do lodówki. Drugiego dnia gotować przez godzinę i ponownie odstawić na noc do lodówki. Trzeciego dnia gotować kolejną godzinę. Pod koniec gotowania dodać szklankę cukru, wymieszać i gotować 15 minut. Gotowe powidła przelać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. 

Wash plums, remove the seeds and cut plums into small pieces. Put into the pot, add some water and cook for one hour. Then cool down and put in the refrigerator overnight. On the second day boil for one hour and put in the refrigator overnight once again. On the third day boil for one hour. Add a cup of sugar at the end of cooking, stir and cook for another 15 minutes. Pour the jam into sterilized jars, invert the jars and cover with a kitchen towel until they're cool.

5 komentarzy:

przeliteruje pisze...

Ale pięknie i smacznie wyglądają!

Marcelina pisze...

uwielbiam śliwki! O d razu cały słoiczek by wylądował na kanapkach :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Obserwując Twoje powidłowe poczynania, spiżarenka musi tchnąć kolorami i smakami;)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Obserwując Twoje powidłowe poczynania, spiżarenka musi tchnąć kolorami i smakami;)

Monsoon pisze...

Staram się zachować jak najwięcej lata na zimę. ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...