-->

piątek, 4 października 2013

Pomidorowa zupa krem / Cream of fresh tomato soup

Pomidory, czosnek i świeża bazylia. Chyba niewiele jest tak trafnych, kulinarnych zestawień, których nie potrzeba nawet udoskonalać. Tym razem chciałam zrobić zrobić szybką, zdrową, pachnącą świeżością zupę. Ponownie sięgnęłam po inspirację do kuchni śródziemnomorskiej. Okazało się, że do przygotowania pysznego dania dla czterech osób, wystarczył zaledwie kilogram pomidorów.

Pomidorowa zupa krem / Cream of fresh tomato soup

1 kg pomidorów / 1 kg tomatoes
3 ząbki czosnku / 3 cloves of garlic
kilka listków świeżej bazylii / a few leaves of fresh basil
4 łyżki startego żółtego sera / 4 tbsp of grated cheese
sól i pieprz / salt and pepper
2 łyżki oliwy z oliwek / 2 tbsp olive oil

Pomidory umyć, obrać ze skórki, wyciąć zielone części i pestki, oraz pokroić na małe kawałki. Oliwę rozgrzać w głębokim rondlu a następnie włożyć na nią pomidory. Dodać posiekane czosnek i bazylię. Dusić przez około 10 minut. Następnie dodać starty ser. Dusić kolejne kilka minut. Jeśli zupa jest za gęsta podlać przegotowaną wodą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować całość przy użyciu blendera. Podawać udekorowaną listkami bazylii. Można podawać również z grzankami. 

Wash and peel tomatoes. Cut green parts and seeds. Chop tomatoes by cutting them into small pieces. Heat oil in a deep saucepan and put tomatoes in. Add chopped garlic and basil. Simmer gently for 10 minutes then add the grated cheese. Simmer for another few minutes. If the soup is too thick, add boiled water. Season with salt and pepper to taste. Use your hand-held blender to make purred soup. Serve with fresh basil and croutons (optional). 

2 komentarze:

kuchenny bałagan pisze...

Pomidorowa to chyba moja ulubiona zupa, ale sera jeszcze do niej nie dodawałam :)

Niania w Paryzu pisze...

Wszystko mi sie podoba oprócz tego sera.... Wiec go nie dam... A sezon na pomidory u nas w pełni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...