Jesień w pełni, dlatego jesienny klimat wprowadzam do mojego domu. Przed nami dwa pachnące jesienią posty z dynią w roli głównej. Dzisiejszy, będący równocześnie małą zapowiedzią kolejnego posta, więc zapraszam do uważnej lektury. Purée, będące podstawą amerykańskich deserów i ciast. Bardzo szybko się je robi, możne być przechowywane w słoiczkach i wykorzystane do wyrobu ciast i placków dyniowych.
Purée z dyni / Pumpkin Purée
Dynię pokroić i oczyścić z pestek. Każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 ° C i piec przez około godzinę. Następnie dynię wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Wyciąć miąższ, włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Purée powinno być gęste. Jeśli zobaczycie wodę, radzę jeszcze kilka minut przytrzymać masę na ogniu, aby woda odparowała.
Cut pumpkin into pieces and remove the seeds. Wrap each piece with aluminum foil and place on a baking pan lined with baking paper. Preheat oven to 180 °C (356 °F) and bake for about an hour. Then set aside pumpkin to cool. Cut the flesh, put into a blender and mash until smooth. Purée should be thick. If you see water, boil purée until water disappear.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz