-->

niedziela, 22 września 2013

Powidła z nektarynek i lawendy / Nectarine jam with lavender


Jeśli lubicie naleśniki z pewnością spodoba się Wam ten post. Chciałabym Wam zaprezentować jedną z ciekawszych propozycji na smakowity dodatek. Bardzo aromatyczny, słodki i smaczny. Powidła z nektarynek i lawendy dodadzą Waszym naleśnikom charakteru tak, jak polewa uszlachetnia tak chętnie zajadane przez dzieci gofry. Ich smak współgra idealnie. To mój drugi raz z ciastem naleśnikowym i lawendą i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to zestawienie.

Powidła z nektarynek i lawendy / Nectarine jam with lavender

1,5 kg nektarynek / 1,5 kg nectarines
3 goździki / 3 cloves
łyżeczka lawendy / 1 tsp of lavender
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar
kawałeczek laski wanilii a piece of vanilla pod 

Nektarynki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Dodać do nich goździki, lawendę i wanilię. Gotować aż masa stanie się jednolita. Następnie dodać cukier i ponownie gotować aż do całkowitego zgęstnienia powideł. Należy pamiętać o regularnym mieszaniu.

Wash and cut the nectarines. Remove the seeds. Add cloves, lavender and a piece of vanilla pod. Boil until the mixture will be homogeneous. Then add sugar and cook again until jam will be completely thick. Remember to stirring regularly. 





2 komentarze:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Bardzo oryginalne zestawienie. To musi być pyszne!

Monika pisze...

Ale tu wakacyjnie i lawendowo! bardzo kuszący przepis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...