Jeśli lubicie naleśniki z pewnością spodoba się Wam ten post. Chciałabym Wam zaprezentować jedną z ciekawszych propozycji na smakowity dodatek. Bardzo aromatyczny, słodki i smaczny. Powidła z nektarynek i lawendy dodadzą Waszym naleśnikom charakteru tak, jak polewa uszlachetnia tak chętnie zajadane przez dzieci gofry. Ich smak współgra idealnie. To mój drugi raz z ciastem naleśnikowym i lawendą i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to zestawienie.
Powidła z nektarynek i lawendy / Nectarine jam with lavender
1,5 kg nektarynek / 1,5 kg nectarines
3 goździki / 3 cloves
łyżeczka lawendy / 1 tsp of lavender
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar
kawałeczek laski wanilii / a piece of vanilla pod
Nektarynki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Dodać do nich goździki, lawendę i wanilię. Gotować aż masa stanie się jednolita. Następnie dodać cukier i ponownie gotować aż do całkowitego zgęstnienia powideł. Należy pamiętać o regularnym mieszaniu.
Wash and cut the nectarines. Remove the seeds. Add cloves, lavender and a piece of vanilla pod. Boil until the mixture will be homogeneous. Then add sugar and cook again until jam will be completely thick. Remember to stirring regularly.
2 komentarze:
Bardzo oryginalne zestawienie. To musi być pyszne!
Ale tu wakacyjnie i lawendowo! bardzo kuszący przepis.
Prześlij komentarz