-->

wtorek, 18 marca 2014

Ciasteczka maślane / Butter Cookies Recipe


Gdzie słychać śpiew - tam wchodź, tam dobre serca mają. Źli ludzie, ach wierzaj mi, nigdy nie śpiewają... Słowa te wisiały nad drzwiami wejściowymi do sali muzycznej w mojej podstawówce. Było to wyjątkowe miejsce pełne instrumentów. Ci, którzy potrafili grać na klawiszach zasiadali do pianina, inni ćwiczyli niezbyt skomplikowane melodie na cymbałkach, jeszcze inni brzdąkali coś na gitarze a reszta ćwiczyła grę na flecie by w czasie grania na ocenę wypaść jak najlepiej. Miałam to szczęście, że trafiłam na nauczyciela - pasjonata. Dzięki niemu poznałam nuty i ich zapis a nękające nas kartkówki z muzyki klasycznej sprawiły, że dzieła Schuberta, Griega czy Mozarta nie są mi dziś obce. Muzyka wypełnia cały mój dom od rana do wieczora. Lubię, gdy inspiruje i przynosi ukojenie. Lubię leniwe lekkie brzmienia i aksamitne męskie głosy. Sama też często podśpiewuję i życzyłabym sobie, aby wszyscy moi domownicy robili to jak najczęściej, bo nic tak nie rozwija empatii i nie karmi duszy jak muzyka. A na deser serwuję Wam Eda i maślane ciasteczka - jedno i drugie przyda się Wam w taki dzień jak dziś.

Ciasteczka maślane / Butter Cookies Recipe

200 g mąki / 200 g flour
110 g cukru / 110 g sugar
85 g miękkiego masła / 85 g butter at room temperature
1 jajko / 1 egg
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp. baking powder

Masło z cukrem ubić przy użyciu blendera aż stanie się puszyste. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Porządnie wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 cm. Wyciąć kształty, ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut, do czasu zbrązowienia.

Combine sugar and butter in the bowl. Whisk on high speed until fluffy. Add the beaten egg and mix. Add the flour and baking powder and mix on low speed. Roll the dough into a ball and refrigerate for 30 minutes. Preheat the oven to 180°C (350°F). Roll out the dough  to 0,5 cm (1/4 inch) thickness. Cut out the dough and place on a baking sheet lined with parchment paper. Bake until golden brown, about 15-20 minutes.

5 komentarzy:

z miłości do słodkości pisze...

Wyglądają po prostu uroczo:)) Pozdrawiam Magda

Cukry Proste pisze...

Rozkoszne;)

Monsoon pisze...

Dzięki Dziewczyny! :-)

basia pisze...

Juz same zdjęcia są tak śliczne, ze zjadłabym nie widząc, co jest na talerzyku. Ciasteczkom oczywiscie niczego nie ujmując, wyglądają pysznie. Chętnie się poczęstuję:)

Olka pisze...

Jak zwykle piękne zdjęcia...
...ciasteczka bardzo kuszące...
...i znowu ten piękny dzbanek :))
Pozdrawiam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...