Tym postem kończę imbirowy tydzień. Proponuję Wam zdrowy smakołyk, który można dodać do ciasta, deseru lub jeść niezależnie. Słodki a zarazem ostry w smaku. Może być przechowywany w syropie lub w suchej postaci. U mnie obtoczony w cukrze trzcinowym. Bardzo prosty w przygotowaniu.
Kandyzowany imbir / Candied Ginger
Kandyzowany imbir / Candied Ginger
100 g imbiru / 100 g ginger
3 szklanki wody / 2 glasses of water
3 szklanki cukru / 2 glasses of sugar
Imbir
obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do dwóch szklanek wody i
zagotować. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier i wymieszać
dopóki się rozpuści. Gotować do czasu aż syrop będzie gęsty. Odłowić kawałki imbiru. Na papier do pieczenia wysypać cukier trzcinowy. Obtoczyć w nim kawałki imbiru. Zamknąć w szczelnym słoiku.
1 komentarz:
Bardzo imbirowo....nigdy nie robiłam kandyzowanego imbiru, więc na pewno wypróbuję - fajny pomysł.
Prześlij komentarz