-->

sobota, 1 lutego 2014

Kandyzowany imbir / Candied Ginger

Tym postem kończę imbirowy tydzień. Proponuję Wam zdrowy smakołyk, który można dodać do ciasta, deseru lub jeść niezależnie. Słodki a zarazem ostry w smaku. Może być przechowywany w syropie lub w suchej postaci. U mnie obtoczony w cukrze trzcinowym. Bardzo prosty w przygotowaniu.

Kandyzowany imbir / Candied Ginger 

100 g imbiru / 100 g ginger
3 szklanki wody / 2 glasses of water
3 szklanki cukru / 2 glasses of sugar 

Imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Dodać do dwóch szklanek wody i zagotować. Gotować około 10 minut. Następnie dodać cukier i wymieszać dopóki się rozpuści. Gotować do czasu aż syrop będzie gęsty. Odłowić kawałki imbiru. Na papier do pieczenia wysypać cukier trzcinowy. Obtoczyć w nim kawałki imbiru. Zamknąć w szczelnym słoiku.

Peel ginger and cut into small pieces. Add two cups of water and boil. Cook for about 10 minutes. Then add sugar and stir until dissolved. Boil until thick. Catch the pieces of ginger. Place cane sugar on the parchment paper. Toss pieces of ginger. Put in a jar.

1 komentarz:

Olka pisze...

Bardzo imbirowo....nigdy nie robiłam kandyzowanego imbiru, więc na pewno wypróbuję - fajny pomysł.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...