Bardzo smaczne danie obiadowe ze słodką nutą. Skrzydełka w pysznej marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Dużą uwagę przykładam do zapachu dania a to uwiodło mój zmysł węchu. Polecam jeśli szukacie przepisu na szybki i smaczny obiad lub danie na wieczorną imprezę. Tymczasem pozdrawiamy Was ciepło i w czasie gdy danie robi się samo, idziemy na zimowy spacer.
Skrzydełka w syropie klonowym / Maple Glazed Chicken Wings
(2 porcje / for two)
10 skrzydełek / 10 chicken wings
2 łyżki syropu klonowego / 2 tbsp maple syrup
2 łyżeczki sosu sojowego / 2 tsp soy sauce
sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
3 listki laurowe / 3 bay leaves
oregano / oregano
2 łyżki oleju / 2 tbsp oil
sól, pieprz / salt, pepper
Skrzydełka umyć, odciąć delikatne końcówki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. W miseczce połączyć pozostałe składniki . Marynatę wylać na skrzydełka i dokładnie je w niej obtoczyć. Odstawić na dwie godziny. Następnie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200°C.
2 komentarze:
Uwielbiam oglądać twoje zdjęcia! czarowne;)
Bardzo dziękuję! :-)
Prześlij komentarz