Karnawał kojarzy mi się z zabawą, maskami weneckimi, balami przebierańców i słodkościami, których jeszcze kilkanaście dni wcześniej zakazywał adwent, wystawiając nasz charakter na próbę w postaci ćwiczenia silnej woli przy pomocy kalendarza adwentowego. Póki co możemy o tych wyrzeczeniach zapomnieć. Chciałabym Wam przedstawić jeden z najbardziej spektakularnych przepisów karnawałowych. Ciasto na faworki uformowane w postaci kwitnącej róży z dodatkiem konfitury różanej.
Bardzo przyjemne w przygotowaniu.
Karnawałowa róża / Angel Wings Carnival Rose
250 g mąki / 250 g flour
3 żółtka / 3 yolks
3 łyżki gęstej śmietany 18% / 3 tbsp 18% cream
szczypta soli / pinch of salt
1 łyżka cukru waniliowego / 1 tbsp vanilla sugar
1 łyżka spirytusu / 1 tbsp alcohol
20 g masła / 20 g butter
tłuszcz do smażenia / frying fat
Przygotować cztery okrągłe szklanki/kieliszki różnej wielkości. Składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie przełożyć ciasto na blat i uderzać w nie drewnianym wałkiem ok. 10 minut. Uderzyć wałkiem, zwinąć i znów uderzyć. Ciasto cienko rozwałkować a następnie wykrawać z niego kółka, przy użyciu szklanek różnej wielkości. Wycięte kółka naciąć w kilku miejscach by uformować płatki i ułożyć cztery warstwy jedna na drugiej (na wzór kwiatu). Nacięcia nie powinny się nakładać. W miejscu zetknięcia nacisnąć palcem aby zlepić warstwy. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron a następnie wypełnić na środku konfiturą.
Prepare four round glasses of various sizes. Mix ingredients, knead the dough and put to the worktop. Hit with a rolling pin for 10 minutes. Roll out the dough thinly. Trim rings of dough using glasses of different sizes. Cut in several places to form petals. Arranged layers one above the other (on the model of flower). The cuts shouldn't overlap. Stick layers by pressing at the center point. Frying in hot oil, both of sides. Fill in the middle with jam.
2 komentarze:
Piękne, takie misterne...Pozdrawiam!
Cóż za piękny widok dla oczu...!!!
Aż żal takie misterne cudeńko zjeść...
Prześlij komentarz