-->

środa, 22 stycznia 2014

Chleb pachnący szałwią i rozmarynem / Fragrant Bread with Sage and Rosemary



 Chleb pachnący szałwią i rozmarynem / Fragrant Bread with Sage and Rosemary
 (2 małe bochenki / 2 small loaves)

1 łyżka cukru / 1 tbsp sugar
250 ml ciepłej wody / 250 ml (1 C.) warm water
2,5 łyżeczki drożdży / 2,5 tsp dried yeast (1 .25 oz. pkg.)
2 łyżki rozmarynu / 2 tbsp dried rosemary
2 łyżki szałwi / 2 tbsp dried sage
1 łyżeczka soli / 1 tsp salt
2 łyżki masła miękkiego / 2 tbsp butter, softened
750 g mąki / 750 g (3 C.) flour
oliwa z oliwek / olive oil

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić na 15 minut. Gdy wyrosną dodać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Powinno to zająć około 12 minut. Posmarować ciasto oliwą, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania. Po godzinie uformować okrągły bochenek, położyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrastania na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Chleb piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut do czasu aż będzie brązowieć. Praktyczna rada: Jeśli chleb wydobywa z siebie pusty dźwięk, gdy uderzamy w skórkę oznacza, że jest już gotowy. Pozostawić na blasze do ostudzenia.

Dissolve yeast in warm water with sugar. Let stand for 15 minutes. When grow, add to the other ingredients and knead the dough. This process takes about 12 minutes. Spread dough with olive oil,  put into a bowl, cover with a kitchen towel and let stand for one hour in warm place to grow. Form a round loaf,  drop dough onto baking sheet lined with parchment paper and set aside to grow again for 45 minutes. Preheat oven to 190°C (375°F) degrees and bake in preheated oven for about 20 minutes until golden brown. Practical advice: Tapping lightly on the bottom of loaf to check for a hollow sound. If there is no hollow sound, continue to bake, checking frequently. Once done, allow to cool.

4 komentarze:

Justine pisze...

Mmm, muszę wypróbować ten przepis :)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty

Olka pisze...

....już czuję zapach tego chleba...
...uwielbiam rozmaryn,trochę mniej szałwię,ale wypróbuję,czemu nie...
Poza tym piękny dzbanek!!! ;-)

Monsoon pisze...

Dziękuję! :-) Wypatrzyłam go kiedyś na targu staroci. Chlebek pachnie obłędnie, ale nie każdy lubi pieczywo z ziołami. Suszone rozmaryn i szałwię można oczywiście zastąpić świeżymi, jeśli takowe są pod ręką. :-)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Jakie prześliczne zdjęcia! dzbankiem jestem zauroczona;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...