-->

wtorek, 21 stycznia 2014

Bounty, czyli kokosowy raj / Coconut Paradise

Przeglądając zdjęcia z Dominikany zupełnie się nie dziwię, że jakaś mądra głowa marketingowca to właśnie Saonę (wyspa tropikalna położona na Morzu Karaibskim w archipelagu Wielkich Antyli) wybrała na miejsce kręcenia reklamy znanego batonika. Popatrzcie sami! Śnieżnobiały piasek, turkusowa woda, świetne światło i palmy. Ponadto nad głowami kokosy a obok karaibska, wpadająca w ucho muzyka. Kokos to świetny dodatek do deserów i uwielbiam jego smak. Zachęcona widokami postanowiłam przygotować prawdziwy kokosowy raj: mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością wiórków. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast, możecie dodać mniej cukru. Zapraszam i smacznego! 

Kokosowe ciasto / Coconut Cake

Ciasto / Dough:
200 g masła / 200 g butter
200 g cukru / 200 g sugar 
200 g mąki / 200 g flour 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 1,5 tsp baking powder
4 jajka / 4 eggs
4 łyżki mleka / 4 tbsp milk
4 łyżki ciemnego kakao / 4 tbsp dark cocoa

Masa / Filling: 
500 g mleka / 500 g milk 
6 łyżek kaszy mannej / 6 tbsp semolina 
200 g masła / 200 g butter 
200 g cukru / 200 g sugar 
200 g wiórków kokosowych / 200 g desiccated coconut

Polewa / Glaze: 
200 g czekolady gorzkiej ok 70% / 200 g 70% dark chocolate
100 ml śmietany 30% / 100 ml 30% cream 

Ciasto: Masło zmiksować z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Blachę 30cm x 40cm  posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut. 

Masa: Kaszę manną wsypać do mleka, dodać masło i zagotować. Wymieszać. Dodać cukier i wiórki. Gorącą masę wylać na ciasto. Ułożyć przy użyciu łyżki. Gdy masa przestygnie połamać czekoladę, rozpuścić w śmietanie w kąpieli wodnej i polać ciasto. 

Cake: Mix butter with sugar. Add remaining ingredients. Spread 30 cm x 40 cm baking pan with butter and sprinkle with breadcrumbs. Insert the cake. Bake at 180°C (360°F) about 20 minutes.

Filling: Pour semolina to the milk, add butter and bring to a boil.  Mix. Add sugar and desiccated coconut. Arrange with a spoon. When the mass has cooled break chocolate, dissolve in the cream (in a water bath) and pour over cake.

6 komentarzy:

Marcelina pisze...

Ciasto było by moim faworytem na taką niepogodę :) dobry poprawiacz humoru!

Dominika pisze...

i samopoczucia! :-) Dzięki niemu poczułam przez chwilę lato.

Kulinarne Inspiracje pisze...

rewelacyjne to ciasto!

Olka pisze...

Kocham kokosowe smaki więc ciacho kusi mnie baardzo....
To zdjęcie plaży na Dominikanie zresztą też....biały piasek,czysta woda,szum palm...słońce i kokosy na wyciągnięcie ręki...Raj na ziemi -:)

kuchcikOla pisze...

kokosowa rozkosz :)

cukrowawrozka pisze...

Uwielbiam taką masę <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...