-->

wtorek, 3 grudnia 2013

Deser z kaszy jaglanej, czyli słodka walka z przeziębieniem / Creamy Millet Pudding,

Prosty i zdrowy deser z kaszy jaglanej, z łuskanego ziarna prosa. Sama kasza nie zawiera glutenu, w związku z czym jest szczególnie polecana dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także poprawiającą znacznie kondycję skóry, paznokci i włosów. Naukowcy przypisują jej również właściwości wysuszające i antywirusowe. Obowiązkowo sięgnijcie po ten deser jeśli macie kaszel lub dokucza Wam przeziębienie. 

Deser z kaszy jaglanej / Creamy Millet Pudding

pół szklanki kaszy jaglanej / 1/2 glass millet
2 szklanki mleka / 2 glasses milk
ciemne kakao / dark cocoa

Kaszę wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać kakao. Następnie garnek odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Kaszę zmiksować, dodać cukier lub miód (jeśli jest zbyt gęsta można dodać mleko). Na spodzie pucharka umieściłam dżem z wiśni, następnie dodałam kaszę. Całość udekorowałam owocami i bitą śmietaną aczkolwiek składniki można komponować dowolnie. 
Na zdrowie! 

Rinse millet, pour the milk and cook over low heat for 10-15 minutes. Add cocoa at the end of cooking. Then cover the pot with a cloth, and set aside in a warm place for an hour. Mix porridge, add sugar or honey (add more milk if grits is too thick).  Put a few teaspoons of the cherry jam in the bottom of each pudding dish. Then add a grits. Decorate with fruits and whipped cream. The great thing about this super easy dessert recipe is that you can substitute or add any ingredient you want. 
Cheers! 

2 komentarze:

Ervisha pisze...

To jest wspaniałe :)

whiness pisze...

Samo zdrowie, a jakie smaczne! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...