-->

piątek, 29 listopada 2013

Mus czekoladowy / Classic Chocolate Mousse

Klasyczny i szybki do wykonania deser, uwielbiany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Jego aksamitna konsystencja z pewnością pobudzi Wasze podniebienia. Bez jajek, bez masła i bez tony cukru. Można go serwować gdy jest jeszcze letni, jednak podany na zimno, będzie smakował równie dobrze. Serdecznie zapraszam!

Mus czekoladowy / Classic Chocolate Mousse

łyżka cukru pudru / 1 tbsp castor sugar 
100 g gorzkiej czekolady / 100 g dark chocolate
300 g śmietany 36% / 300 g 36% cream

Czekoladę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Połączyć z czekoladą i dobrze wymieszać. Rozlać do szklanek. Udekorować owocami lub bitą śmietaną. 

Dissolve chocolate. Beat cream on rigid mass with castor sugar. Combine with chocolate. Pour into glasses. Garnish with fruit or whipped cream.

1 komentarz:

Marcelina pisze...

Czekoladowy, najlepszy!
Szybki deser i można zajadać go praktycznie z wszystkimi owocami (choć dla mnie wersja samego musu czekoladowego jest dobra :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...