Risotto to jedno z tych dań, które zdecydowanie lepiej smakują niż wyglądają. To z kurczakiem, papryką i śmietaną jest bardzo kolorowe, sycące i... ostre. Jeśli lubicie dania jednogarnkowe z pewnością Was oczaruje już na etapie przygotowywania, bo zapach unoszący się w mieszkaniu sprawił, że nie mogłam się doczekać efektu końcowego. I ten aromat czerwonej cebuli...
Risotto z kurczakiem i papryką / Pepper Chicken Risotto
(zainspirowane przepisem z Kuchnia.tv)
(zainspirowane przepisem z Kuchnia.tv)
2 porcje / 2 servings
300 g piersi kurczaka / 300 g chicken breast
150 g ryżu do risotto / 150 g risotto rice
1 mała cebula czerwona / 1 small red onion
2 średnie papryki (kolor dowolny) / 2 medium-sized bell peppers, any color you prefer
pół puszki groszku / a half a can of green peas
3 łyżki śmietany 36% / 3 tbsp 36% cream
2 łyżeczki ostrej papryki / 2 tsp hot pepper
sól / salt
2 łyżki masła / 2 tbsp butter
350 g bulionu / 350 g of broth
Papryki i cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Pokroić kurczaka, przyprawić papryką, solą i dodać do warzyw. Następnie wrzucić ryż i podlać lekko bulionem. Poczekać aż ryż wchłonie bulion i ponownie dolać. Czynność tę powtarzać tak długo, jak długo ryż będzie wchłaniał bulion. Mieszając, czekać aż ryż napęcznieje, zmięknie i zrobi się kremowo-biały. Następnie dodać śmietanę i groszek. Lekko podgrzać. I gotowe!
Finely chop the onion and peppers. Melt the butter in a large pan and fry the vegetables. Cut chicken breast into reasonable sizes, season with hot pepper and salt and add to the vegetables. Add rice and cook for a minute. Now it's time to start adding the broth. Add 3/4 cup of broth to the
rice at a time, stirring occasionally, until the rice absorbs the broth.
Continue adding more broth and stirring for about 15 to 20 minutes. Wait until the rice begins to swell, soften and creamy-white. Then add the cream and peas. Heat gently. And you're done!
3 komentarze:
Co racja, to racja, risotto efektownym wygladem nie grzeszy, ale za to smakuje wybornie!
jak dobrze smakuje, tyle mi starczy, a jak jeszcze dobrze pachnie przy przygotowywaniu...skusiłam się ;)
Pachnie obłędnie! Polecam! :-)
Prześlij komentarz