-->

poniedziałek, 18 listopada 2013

Chleb z chrupiącą skórką / Crusty bread

Kto z nas nie tęskni za domem, wypełnionym zapachem piekącego się chleba? Woń ciepłego chleba jest dla mnie synonimem domowego ogniska. Tak jak bibeloty potrafi zamienić mieszkanie w najbezpieczniejsze i najprzytulniejsze miejsce na ziemi. Wówczas do szczęścia wystarczy tylko odrobina masła i kubek mleka. Zważając na to, że sklepowe pieczywo jest nie do przyjęcia - Drodzy Państwo - upieczmy chleb!

Chrupiący chleb / Crusty bread

3 szklanki mąki pszennej / 3 glass of wheat flour
0,5 łyżeczki drożdży instant / 0,5 tsp of instant yeast
1 łyżeczka soli / 1 tsp of salt
1 szklanka ciepłej wody / 1 glass of warm water

Wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 12-18 godzin (najlepiej na noc). Następnego dnia uformować z ciasta okrągły bochenek, położyć go na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrastania na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 250°C i włożyć chleb do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 

Smacznego! 

Mix all ingredients, knead the dough, cover with plastic wrap and let stand for about 12-18 hours (preferably overnight). The next day form the round loaf, place it on a baking sheet, cover with a tea-towel
and set aside to grow for about an hour. Preheat oven to 250°C (480°F) and put bread into preheated oven. Bake for 40 minutes. Enjoy!






Wersja do druku: TUTAJ Printable version: HERE

2 komentarze:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ale piękny, okrągły bochenek. Bo domowy najlepszy;)

Marcelina pisze...

od razu jak jeszcze ciepły zjadłabym piętkę :) z samym masłem dla mnie najlepszy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...