Pierogi to potrawa regionalna występująca w Polsce, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach, Japonii i we Włoszech. U nas znana prawdopodobnie od XIII wieku, kiedy to sprowadzono ją z Dalekiego Wschodu. Wedle legend biskup Jacek Odrowąż został poczęstowany pierogami podczas swojej wizyty w Kijowie i to za jego sprawą danie to trafiło do Polski. Od tego czasu kojarzona głównie ze świętami. Obowiązkowa, jedna z dwunastu wigilijnych potraw w moim domu. Serdecznie zapraszam!
Pierogi z kapustą i grzybami / Dumplings with cabbage and mushrooms
(z podanego przepisu wychodzi około 80 pierogów / from the specified recipe comes around 80 dumplings)
Farsz: / Filling:
2 kg kapusty kiszonej / 2 kg sauerkraut
10 dag grzybów suszonych / 10 dag dried mushrooms
1 jajko / 1 egg
pieprz, majeranek do smaku / pepper, marjoram to taste
cebula usmażona na złoty kolor / onion fried until golden brown
Ciasto: / Dough:
1 kg mąki / 1 kg flour
1 jajko / 1 egg
0,5 litra wody / 0,5 liters of water
Farsz: Kapustę gotować przez około godzinę. Następnie odcisnąć i drobno pokroić. Grzyby namoczyć i gotować przez 30 minut. Podobnie jak z kapustą odcisnąć i drobno pokroić. Wymieszać z kapustą.
Ciasto: Połączyć składniki a następnie rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką kółeczka. Nałożyć łyżką farsz i skleić pierogi. Instrukcję znajdziecie TUTAJ. Gotować pierogi w osolonej wodzie, do czasu aż wypłyną.
Filling: Cook sauerkraut for about an hour. Then, squeeze and chop. Soak mushrooms and cook for 30 minutes. Squeeze and chop. Mix with sauerkraut.
Dough: Combine the ingredients, roll out the dough and cut circles out of dough using a cup. Place the stuffing and seal the edges. Instructions can be found HERE. Cook the dumplings in salted water until they rise to the surface.
Na zdjęciu Hawrań (2152 m n.p.m.) widziany z Gubałówki
View from Gubałówka toward Hawrań (2152 meters - 7060 ft) Tatra Mountains.
2 komentarze:
pierożki na Wigilię obowiązkowo, zdecydowanie najlepsze te domowe ! uwielbiam je :)
Kocham te pierogi, nie tylko w święta :)
Prześlij komentarz