-->

czwartek, 24 października 2013

Świąteczne pierniki (na choinkę) cz. 1 / Gingerbread Christmas Tree Decorations (part 1)


Święta to czas, kiedy w domu unosi się zapach świeżej choinki i słodkości szykowanych na wieczerzę wigilijną. Szkoda, że w rzadko którym domu obchodzi się teraz takie prawdziwe, tradycyjne święta jakie pamiętam z opowieści mojej Prababci. Kiedy znikały wszelkie spory, dzieci wyglądały pierwszej gwiazdki, wszyscy kolędowali. Mali chłopcy szli z ojcami po świeżą choinkę a dziewczynki pomagały mamom w kuchni. Wieczorem była kolacja, każdy łamał się opłatkiem i składał życzenia a że rodziny były często dość liczne, zajmowało to trochę czasu. Później przychodził upragniony Mikołaj. Nie był co prawda tak hojny jak ten obecny. Nie przynosił najnowszych telefonów, zabawek, konsoli czy gier a najczęściej skromne owoce, słodkości i ubrania, co wzbudzało w ówczesnych dzieciach większy zachwyt i szczęście, niżeli w obecnych bogate prezenty. Cóż, inne pokolenie. Dziewczynki z dumą zakładały na siebie nowe sweterki, chłopcy okręcali wokół szyj zrobione przez mamy na drutach kolorowe szaliki i o północy wszyscy udawali się na pasterkę. To były czasy... 

Bożonarodzeniowe pierniki na choinkę / Gingerbread Christmas Tree Decorations

1 szklanka miodu / 1 glass honey
100 g masła / 100 g butter
0,5 szklanki cukru / 0,5 glass sugar
0,5 przyprawy do piernika / 0,5 gingerbread spice
2 łyżeczki cynamonu / 2 tsp cinnamon
1 łyżka ciemnego kakao / 1 tbsp dark cocoa
1 łyżeczka sody / 1 tsp baking soda
4 szklanki mąki / 4 glasses flour

W rondelku rozpuścić miód, masło, cukier i dodać przyprawy. Gdy masa przestygnie połączyć z mąką i sodą. Zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować i wyciąć dowolne wzory. Przy użyciu grubej słomki wyciąć dziurki na wstążeczki. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok. 8 minut. 

Dissolve butter, honey and sugar in a saucepan and add spices. When the mixture has cooled combine the flour and baking soda. Knead the dough. Roll out dough thinly and cut out any patterns. Use drinking straw to punch a hole in the top of the ornament.  Place on baking paper. Preheat oven to 180 ° C (350°F) and bake for about 8 minutes. Put string or thin ribbon through the hole for hanging.

Lukier / Icing sugar:



1 białko jaja / egg white
ponad 1 szklanka cukru / more than 1 cup of sugar

Wersja do druku TUTAJ Printable version HERE


5 komentarzy:

Monika pisze...

Twój post z zaczątkiem świątecznego klimatu jakoś tak,wbrew pozorom i słonecznej aurze za oknem, wzbudził we mnie niewymuszoną tęsknotę do zimowych celebracji.a to przecież już niedługo:)

PS piękna muzyka.Agnes Obel/like it:)

Monsoon pisze...

Bardzo się cieszę. U mnie niestety deszcz za oknem, więc może większą mam mobilizację do popełniania tych mocno korzennych wypieków. ;-) Poza tym pierniczki mogą długo leżeć, więc zawsze robię je dużo wcześniej. Pozdrawiam!

Veggie pisze...

Przy tej słonecznej pogodzie trudno sobie wyobrazić, że święta nadejdą, ale jednak jest to pewne jak w banku. Twoje ciasteczka, są śliczne i pięknie sfotografowane :-)

valentinemarierose pisze...

Narobiłaś mi takiego smaka, że niedługo zacznę sama piec :)

http://valentinemarierose.blogspot.com/

gin pisze...

Ano, to były czasy... Po mojej rodzinie widzę, jak Święta się zmienił od czasów, kiedy byłam dzieckiem. Trochę szkoda...
A pierniczki prześliczne :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...