-->

niedziela, 4 sierpnia 2013

Lawendowa tisana

Tisana to rodzaj naparu lub herbaty przygotowanej na bazie ziół i owoców. W języku greckim słowo  πτισάνη (ptisanē) oznacza napój przygotowany z ziarna jęczmienia. Lawendową tisanę nazwałabym mianem lemoniady dla wybrednych. Świetnie smakuje z kostkami lodu, dobrze schłodzona. Najlepiej podawać ją już przecedzoną lub przygotowywać umieszczając lawendę w woreczku. Jeśli krzywicie się na myśl o lemoniadzie z lawendą, spróbujcie dodać jedną jej łyżkę do dzbanka oranżady. Podejrzewam, że wielu z Was przekona się do tego zestawienia. Lawenda choć smakowo zupełnie inna, może być wspaniałym zamiennikiem mięty.

Lawendowa tisana / Lavender tisane

3 łyżki suszonej lawendy /3 tbsp dried lavender
1,5 l wody / 1,5 l water
2 łyżki miodu / 2 tbsp honey
sok z połowy cytryny / juice of half a lemon

Lawendę zalać wrzątkiem, przemieszać i ostudzić. Dodać miód i sok z cytryny. Przecedzić. Podawać z kostkami lodu i cytryną. 

Pour boiling water over the lavender, stir and cool down. Add honey and juice of half a lemon. Strain next. Serve with ice cubes and slice of lemon.


5 komentarzy:

Aurora pisze...

Nie wiem skąd wytrzasnę lawendę, ale muszę to zrobić! :D

Mała Mi pisze...

Chyba w końcu będę się musiała przekonać do tej lawendy, co? ;)

Monsoon pisze...

Aurora, ja użyłam suszonej lawendy z zielarskiego zwłaszcza, że moje krzaczki zdążyłam już wykorzystać. ;)

Mała Mi, zachęcam!

Amber pisze...

Lawenda jest wspaniała!
U mnie sporo jeszcze jej w donicy.
A taki napój,podobny, przygotowuję często,nie znając nazwy: tisana.
Pięknie go podałaś.
Pozdrawiam!

gin pisze...

Musiała pachnieć bajecznie, z pewnością wypróbuję w nachodzące upalne dni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...