Muszę Wam powiedzieć, że z tymi ptysiami miałam duży kłopot. Choć przepis jest banalnie prosty a wykonanie normalnie zajmuje nie dłużej niż 50 minut, pogoda za oknem całkowicie nie służy bitej śmietanie i nie pomaga w tym nawet chłodzenie jej w lodówce. Jeśli zatem będziecie mieli ochotę skorzystać z przepisu, polecam poczekać aż te afrykańskie upały nas opuszczą. Pomimo nieziemskiego skwaru, grożącego rozpuszczeniem aparatu, ;) na szczęście udało się złapać kilka mroźnych kadrów.
Ptyś. Taką nazwę tego ciastka znałam od dziecka. Okazuje się, że wywodzi się ona od francuskiego petit choux, co w wolnym tłumaczeniu oznacza małą kapustę (nawiązując do kształtu ciastka). W Wielkopolsce ptysie są bardziej znane pod nazwą wietrzniki. Ich cechami szczególnymi są: wykonanie z ciasta parzonego i okrągły, kulisty kształt. Zapraszam!
Ptysie - Wietrzniki / Petit choux
1 szklanka wody / 1 glass of water
1,5 szklanki mąki / 1,5 glass flour
70 g masła / 70 g butter
4 jajka / 4 eggs
250 g śmietany 30% / 250 g 30% cream
3/4 szklanki cukru pudru / 3/4 glass of icing sugar
cukier puder do podania / icing sugar to serve
Do garnka wlewam wodę, wkładam masło i podgrzewam, aż się roztopi. Następnie dodaję mąkę, oraz jajka i wszystko mieszam aż masa będzie jednolita i gęsta. Można użyć do tego miksera. Przy pomocy łyżki lub szprycy cukierniczej, wykładam porcje ciasta na papier do pieczenia. Piekę przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Ostudzone ptysie kroję na pół i umieszczam pomiędzy połówkami porcję bitej śmietany. Podaję posypane cukrem pudrem.
Put the water and butter in a pot and heat until butter dissolved. Add flour and eggs and stir until the mixture will be thick and uniform. You can use a mixer. Place each portion of dough on parchment paper using tablespoon or confectionery syringe. Bake for about 20 minutes at 200 degrees Celsius (392 Fahrenheit), until lightly browned. Whip cream with icing sugar. When petit choux cooled down, cut them in half and put portion of whipped cream between. Serve sprinkled with icing sugar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz