-->

piątek, 2 sierpnia 2013

Vianne Rocher i praliny o smaku kawy

"Życie (...) to karnawał, chérie..."

Historia Vianne Rocher to opowieść jakby z innej epoki. Podszyta wiatrem, wypełniona zapachem czekolady, aromatem przypraw przywiezionych z najodleglejszych zakątków świata. To historia kobiety uciekającej przed przeszłością, która w założeniu tylko na chwilę zagościła w małym, francuskim miasteczku Lansquenet, burząc rytm życia jego konserwatywnych wydawałoby się mieszkańców. Otwierając sklep z czekoladą w okresie postu, Vianne nie zdobywa sympatii proboszcza, któremu ulegli są wszyscy mieszkańcy. Jak się później okaże, każdy z nich skrywa jakąś tajemnicę, której ujawnienie w zaskakującym stopniu zmieni poziom jego akceptacji.

Czekolada autorstwa Joanne Harris to prze smaczna książka, w której magia, czary i nostalgia towarzyszą czytelnikowi od pierwszej do ostatniej strony. Jeśli znacie Vianne Rocher jedynie z filmu, zachęcam do zapoznania się z książką. Mnie zainspirowała do stworzenia prostych, smacznych pralinek z aromatem rumu i kawy. W sam raz do popołudniowej filiżanki.

Praliny o smaku kawy / Pralines flavored coffee

100 g czekolady deserowej / 100 g dark chocolate
20 ml śmietanki 30% / 20 ml 30% cream
3 krople aromatu waniliowego / 3 drops of vanilla extract
łyżka mocnej kawy / 1 tbsp of strong coffee
łyżeczka dobrego alkoholu ( u mnie biały rum) / 1 tsp good species of alcohol (I used white rum)

Nadzienie / Filling:

Rozpuszczam w kąpieli wodnej 40 g czekolady. Dodaję śmietankę, kawę, aromat i rum. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostygnięcia.

Dissolve 40 grams of chocolate in a water bath. Add cream, coffee, vanilla extract and rum. Mix and leave to cool. 

Pralinki / Pralines:

Pozostałą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Smaruję nią silikonowe foremki do czekoladek, wstawiam do lodówki a po 20 minutach nakładam ponowną warstwę i umieszczam w lodówce na kolejne 30 minut. Po tym czasie napełniam przygotowane foremki nadzieniem do około 3/4 wysokości. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Pozostałą czekoladą wypełniam spód pralinek i ponownie schładzam.

Dissolve 60 grams of chocolate in a water bath. Pour layer of chocolate into the silicone mold and cool down into the fridge. After 20 minutes pour another layer and cool again. Fill pralines with filling to 3/4 of mold. Cool for 30 minutes. Place ramaining chocolate on the top of pralines and cool again.



4 komentarze:

Yourii pisze...

mm... obłędne...

Monika pisze...

Wyglądają pięknie na twoich zdjęciach!

Renata Czelny-Kawa pisze...

Książkę przeczytałam jednym tchem;) praliny wyszły Ci bardzo ładnie!

Marcelina pisze...

w końcu bym wykorzystała moją foremkę na takie smakołyki:) a książki nie czytałam, tylko film widziałam, a narobiłaś mi "smaka" na książkę. Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...