Jeśli przez żołądek można rzeczywiście trafić do serca, mój mąż powinien dostać za to danie piątkę z plusem. Było to pierwsze jedzenie jakie mi przyrządził, na samym początku naszej znajomości. Od tamtej pory co jakiś czas wykorzystujemy ten przepis. Niestety mimo kilku prób nigdy nie udało mi się uzyskać smaku, który uzyskuje on. Zupełnie bez wysiłku, bo najważniejsze czyli sos - kupujemy gotowy. Pogodzona z porażką za każdym razem zostawiam kuchnię do jego dyspozycji zerkając podejrzliwie, jaką wiedzę tajemną posiadł, że w tak prostym i szybkim daniu, mojemu kurczakowi aż tak wiele brakuje. ;)
Bardzo ważny jest dobry sos. My upodobaliśmy sobie Blue Dragon. Jest dostępny w słoiczkach i saszetkach, w zależności od potrzeb. Gęsty, z dodatkiem warzyw, może być spożywany przez wegetarian. Jest tak dobrze doprawiony, że do dania nie dodajemy ani grama soli. Ja się zakochałam a Wy, spróbujecie? ;)
Kurczak w sosie teriyaki / Chicken in teriyaki sauce
podwójna pierś kurczaka / double chicken breast
1 duża cebula / 1 large onion
240 g sosu teriyaki (użyłam Blue Dragon) / 240 g teriyaki sauce (I used Blue Dragon)
torebka ryżu jaśminowego / jasmine rice bag
olej do smażenia / oil for frying
Pierś kroimy na małe kawałki i drobno szatkujemy cebulę. Olej rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie gotujemy ryż. Na patelni smażymy cebulę do czasu aż się zarumieni. Następnie dodajemy kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy wlewamy na patelnie sos, lekko podgrzewamy i zdejmujemy całość z ognia. Kurczaka z sosem układamy na ryżu.
Smacznego!
Cut chicken breast into small pieces and chop the onion finely. Heat oil in a frying pan. Meanwhile, cook rice as per packing instructions. Fry the onion until it starts to brown. Add the chicken. When chicken is ready pour teriyaki sauce over chicken pieces, warmed slightly and remove from heat. Laying chicken with sauce on rice.
Bon appetit!
5 komentarzy:
bardzo dobre są te sosy, sama też z nich czasami korzystam :) i wcale Ci się nie dziwię że się zakochałaś po takiej potrawie :D
musze w koncu sprobowac tego sosu ;D
Jak ja lubię to danie!
Sos kupuję japoński,a reszta to magia.
Pochwal Męża!
Ach, jakie smakowitości! Chylę czoła przed Mężem;)
Przekazałam! Chodził dumny. ;-)
Prześlij komentarz