-->

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami

Co zjeść na obiad, gdy na dworze jest skwar? Domowe knedle ze słodkimi śliwkami, to lekki obiad na upalny dzień. W mojej wersji polane śmietaną. Dodatkowo, szybko się je robi. Należy jednakże pamiętać, aby ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Knedle (czyli Knödl) to potrawa pochodzenia niemieckiego, popularna również w Polsce. U nas knedle nadziewane są głównie owocami, najczęściej śliwkami. U naszych zachodnich sąsiadów za farsz służy mięso lub szpinak. Czasem dodaje się je do zup, np. bawarska Leberknödelsuppe. Rodzajem knedli są również popularne, czeskie knedliczki.

Knedle ze śliwkami  / Polish plum dumplings 

750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków / 750 g of boiled day before potatoes
ok 2 szklanek mąki / about 2 glasses of flour
jajko / 1 egg
0,5 kg śliwek (wydrylowanych i pokrojonych na pół) / 0,5 kg plums (stoned and halves)
cukier / sugar
 
Ziemniaki zmielić. Dodać jajko, mąkę i dokładnie wymieszać. Śliwki wydrylować i przeciąć na połowy. Z ciasta zrobić wałek i odcinać małe kawałki. Z każdego kawałka zrobić mały placuszek i położyć na nim połówkę śliwki. Dosłodzić cukrem wedle uznania. Zawinąć w kulkę i wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować około 5 minut, do wypłynięcia. Podawać z bułką tartą lub śmietaną. 

Grind potatoes. Add egg, flour and stir.  Stoned plums and cut them in half. Gently stretch and roll the dough. Then take a knife and cut it into pieces. Shape each piece of dough into a little cake and place half a plum in the center of each cake. Sweeten with sugar, if desired. Roll into a ball and throw into boiling, salted water. Reduce the heat and cook about 5 minutes, until dumplings comes out on top. Serve with bread crumbs or cream.

1 komentarz:

Dusia pisze...

bardzo takie lubię

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...