-->

niedziela, 21 lipca 2013

Baci di Ricotta

Podobno przepisy Nigelli Lawson nigdy nie zawodzą, dlatego zalegające w lodówce opakowanie ricotty, postanowiłam wykorzystać do przygotowania sygnowanego nazwiskiem Lawson deseru. Baci di Ricotta to słodkie racuchy w wersji mini, które bardziej porównałabym do miniaturowych pączków, którymi zajadałam się w dzieciństwie. Smaczny deser na jeden kęs, niestety dość kaloryczny. Próbujecie na własną odpowiedzialność.

Baci di Ricotta
(przepis Nigelli Lawson / Nigella Lawson recipe)

200 g sera ricotta / 200 grams ricotta cheese                                                                                             
75 g mąki / 75 grams flour
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 1,5 tsp baking powder
2 jajka / 2 eggs
szczypta soli / pinch of salt
1/4 łyżeczki cynamonu / 1/4 tsp cinnamon
1 łyżka cukru / 1 tbsp sugar
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / 1/2 tsp vanilla extract
olej do smażenia / oil for frying
cukier puder do posypania / icing sugar to pour

Ser i jajka ubijamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Na patelnię wylewamy około 2 cm oleju. Niewielkie porcje masy wykładamy na rozgrzany tłuszcz przy użyciu łyżki. Smażymy do czasu, gdy placki się zarumienią. Usmażone kładziemy na papier by odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Put ricotta and eggs into bowl and beating. Add remaining ingredients and beating until mixture will be a smooth pulp. Fill pan with 2 cm of oil and drop a teaspoon of mixture to it. When fritters turn a golden brown place them on kitchen paper for a while. Sprinkle icing sugar.

Enjoy your meal! 


3 komentarze:

Gosia pisze...

Pyszne fotki i pyszny blog :)

Monika pisze...

Piękne zdjęcie! Lubię takie...

Mała Mi pisze...

Hmm... a mnie coś ostatnio przechodzi ochota na słodycze. Wolę owoce i warzywa. Chyba urodzę strasznie rozsądne dziecko ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...