A tak naprawdę ciasto przekładane dżemem dyniowym, o którym pisałam kilka postów wcześniej. Jeśli zatem nie zdążyliście go jeszcze wykorzystać do innych wypieków, serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Spróbujcie, jeśli macie ochotę na ciasto przypominające szarlotkę w jesiennej odsłonie.
Ciasto z dźemem dyniowym
3 szklanki mąki
250 g masła
3 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
cynamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć żółtka, jajko, masło i cukier. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić elastyczne ciasto a następnie podzielić je na dwie części. Dużą formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i boki formy. Następnie ułożyć dżem dyniowy. Można do niego dodać odrobinę cynamonu dla smaku. Na górze układać po małych kawałeczkach ciasta z drugiej porcji aż zakryją cały dżem. Piec w 200 stopniach C przez ok godzinę.
2 komentarze:
Bardzo smacznie wygląda. :)
Mniam, kuszące :)
Prześlij komentarz