♫ ♪ Mø - Slow Love
Bardzo lubię paluszki chlebowe. Smakują mi nawet bardziej niż tradycyjne słone paluszki jakimi uwielbiałam wraz z koleżankami i kolegami zajadać się na wycieczkach szkolnych w autokarze. To nic że jechaliśmy raptem 100 km dalej. Każda z tych podróży wymagała odpowiedniego przygotowania i oczywiście prowiantu. Od razu po wejściu do autobusu każdemu nagle bardzo chciało się jeść. Wyciągał stosy (sic!) kanapek, czekolad, czipsów i chyba ze 2 litry słodkiego picia. Nie dziwne, że te podróże kończyły się... różnie, choć i tak na koniec wszystko zrzucano na chorobę lokomocyjną. Boże broń przed jedzeniowymi używkami i niezdrowym jedzeniem, ale bez nich tak bardzo nie ma prawdziwego i szczęśliwego dzieciństwa.
Czosnkowe paluszki chlebowe / Garlic Grissini
500 g mąki / 500 g flour
0,5 łyżeczki soli / 0,5 tsp. salt
1 łyżeczka cukru / 1 tsp. sugar
15 g świeżych drożdży / 15 g fresh yeast
280 ml ciepłej wody / 280 m warm water
1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku / 1,5 tsp. garlic powder
50 ml oliwy z oliwek / 50 ml olive oil
Drożdże rozpuszczamy w około 80 ml ciepłej wody. Pozostałe składniki łączymy a następnie dodajemy do nich drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Jeśli jest klejące podsypujemy mąką. Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrastania. Następnie ciasto wałkujemy. Za pomocą noża wykrawamy paseczki o szerokości około 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 18-20 min.
Dissolve yeast in 80 ml of warm water. Combine remaining ingredients and then add to them a yeast infection. Knead the dough until smooth. If it is sticky sprinkle with flour. Then cover dough with a cloth and leave it for about an hour to grow. Roll. With a knife cut 0,5 cm width strips. Place on a baking tray lined with baking paper. Bake at 200°C for about 18-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz