-->

poniedziałek, 3 lutego 2014

Skrzydełka w syropie klonowym / Maple Glazed Chicken Wings


Bardzo smaczne danie obiadowe ze słodką nutą. Skrzydełka w pysznej marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Dużą uwagę przykładam do zapachu dania a to uwiodło mój zmysł węchu. Polecam jeśli szukacie przepisu na szybki i smaczny obiad lub danie na wieczorną imprezę. Tymczasem pozdrawiamy Was ciepło i w czasie gdy danie robi się samo, idziemy na zimowy spacer.

Skrzydełka w syropie klonowym / Maple Glazed Chicken Wings
(2 porcje / for two)

10 skrzydełek / 10 chicken wings
2 łyżki syropu klonowego / 2 tbsp maple syrup
2 łyżeczki sosu sojowego / 2 tsp soy sauce
sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
3 listki laurowe / 3 bay leaves
oregano / oregano
2 łyżki oleju / 2 tbsp oil
sól, pieprz / salt, pepper

Skrzydełka umyć, odciąć delikatne końcówki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sokiem z cytryny. W miseczce połączyć pozostałe składniki . Marynatę wylać na skrzydełka i dokładnie je w niej obtoczyć. Odstawić na dwie godziny. Następnie wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 200°C.

Wash wings, cut off the tip gently and then placed in a casserole. Drizzle with lemon juice. Combine remaining ingredients in a separate bowl. Pour marinade on the wings and thoroughly coat it. Allow to stand for two hours. Bake for about 45 minutes at 200°C (390°F).

2 komentarze:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Uwielbiam oglądać twoje zdjęcia! czarowne;)

Monsoon pisze...

Bardzo dziękuję! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...