W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. - Hasło francuskich antyfaszystów z serialu Stawka większa niż życie zagościło w polskiej kulturze masowej już na dobre i myślę, że dobrze kojarzą je nawet ci, którzy nigdy nie zetknęli się z przygodami Hansa Klossa. Jadalne kasztany to przysmak uwielbiany przez mieszkańców Ameryki Północnej i części państw europejskich. W Polsce zyskują coraz większą popularność. Najczęściej serwowane w postaci zup, pieczywa, deserów czy ciepłych przekąsek mają za sobą bardzo długą historię. Galen, jeden z najznakomitszych rzymskich lekarzy twierdził, że jadalne kasztany to świetne lekarstwo przeciwko truciznom i wściekliźnie. Do XVI wieku w obrębie krajów Basenu Morza Śródziemnego były podstawowym produktem ułatwiającym przeżycie zimy. Rozpowszechnienie ziemniaków i kukurydzy przyczyniło się do stopniowego wyparcia kasztanów z podstawowego jadłospisu. Od tego czasu są jedynie przekąską i deserem. We Francji i Anglii dodawane do potraw wykwintnych (do XVI wieku żywiła się nimi wyłącznie biedota, dopiero później doceniła je arystokracja) w Ameryce wzbudziły takie uznanie, że wyhodowano ich odrębny gatunek, który niestety został unicestwiony w XX wieku przez kolejną zarazę kasztanową. Zaznaczam, że kasztany rosnące w parkach nie nadają się do jedzenia. W parkowych alejach spotkacie najczęściej kasztanowca pospolitego a do spożycia nadaje się wyłącznie Castanea sativa, czyli kasztan jadalny.
Pieczone kasztany / Roasted Chestnuts
Na porcję dla dwóch osób wystarczy ok 400 g kasztanów. Wybierając je pamiętajcie aby nie były miękkie i nie miały żadnych plamek. W innym wypadku mogą być stare albo robaczywe. Kasztany należy naciąć na krzyż. Inaczej mogą nam w trakcie pieczenia eksplodować w piekarniku. :-) Spokojnie, nacięcie pozwoli tego uniknąć. Kasztany układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez około 15 minut. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika będą naprawdę gorące. Najlepiej smakują i najłatwiej je obrać gdy są jeszcze ciepłe. To jak... jemy? :-)
You will need 400 g chestnuts for two. Selecting them remember that they should be hard without any spots. Otherwise, they may be old or wormy. Preheat your oven to 200°C (400°F). Cut an X shape into the flat side of each chestnut. Place the chestnuts on a baking sheet. Roast for 15 minutes until they're tender and the shell comes off easily. Crush their skins and peel the nuts. Note! After removing from the oven chestnuts will be really hot. So...Let's eat! :-)
4 komentarze:
Nigdy nie jadłam... czas najwyższy się przełamać ;)
No i ja niestety jeszcze nie miałam okazji skosztować tego rarytasu...czas się skusić... :)
Mmm, uwielbiam! Kasztany są pyszne, a takie cieplutkie prosto z piekarnika... Niebo :)
Nie czekajcie Dziewczyny! Próbować warto wszystkiego. :-)
Prześlij komentarz