-->

sobota, 15 lutego 2014

Korzenna czekolada na gorąco / Spiced Hot Chocolate

Moje pierwsze wspomnienie dotyczące czekolady na gorąco przenosi mnie w ośnieżone Tatry. Nie było dla mnie jako dziecka lepszego środka na rozgrzanie zmarzniętego ciała. Rodzice robili to za pomocą aromatycznego grzańca a ja za pomocą kubka gorącej, gęstej prawdziwej czekolady. Idealne pokrzepienie po pieszej wędrówce, nartach lub wieczornych łyżwach. Czekolada, którą chciałabym Wam dziś zaprezentować jest jedną z najsmaczniejszych jakie piłam w życiu. Lepszą może pochwalić się tylko Manufaktura Czekolady w Kazimierzu Dolnym. Jest gęsta, delikatna i puszysta a wyraźnie wyczuwalna nutka uwielbianych przeze mnie wanilii i cynamonu dodaje jej powabu. Do tej odrobiny piękna i szczęścia wystarczy Wam zaledwie kilka składników. Nawet się nie zastanawiajcie, czy warto.

Korzenna czekolada na gorąco / Spiced Hot Chocolate

2 kubki mleka 3,2% / 2 cups 3,2% milk
200 g śmietany 36% / 200 g 36% cream
⅓ kubka cukru / ⅓ cup sugar
1 laska cynamonu / 1 cinnamon stick
½ laski wanilii / ½ vanilla bean
100 g czekolady 70% / 100 g 70% chocolate

Wymieszać mleko, śmietanę i cukier. Dodać laskę cynamonu. Ziarna wanilii wydłubać i dodać do mleka. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić na 15 minut. Wyjąć laskę cynamonu i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Ponownie podgrzać i porządnie wymieszać. Podawać gorące.

Mix the milk, cream and sugar. Add a cinnamon stick. Pick vanilla beans and add to the milk. Bring to the boil. Then let stand for 15 minutes. Remove the cinnamon stick and add chocolate broken into pieces. Heat again and stir carefully. Serve hot.
 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Hello, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, might check this?
IE nonetheless is the market chief and a huge component to
people will leave out your excellent writing due to this problem.


Feel free to visit my web blog - seo company johannesburg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...