-->

niedziela, 9 lutego 2014

Orzeszki z kremowym nadzieniem / Nuts with Creamy Filling

Przed nami ostatnie godziny weekendu. Na poprawę humoru proponuję Wam przepyszne ciasteczka w formie orzeszków, wypełnione mocno orzechowym, kremowym nadzieniem. Do ich wykonania potrzebne Wam będą foremki w kształcie łupinek, które bez trudu znajdziecie w Internecie np. tutaj. Początkowo ciasteczka były specjalnością klasztornych wypieków i produkowano je w zakonach żeńskich. Znajdując uznanie wśród łakomczuchów, na stałe zagościły na naszych stołach. Ten przystojny, kudłaty pan na zdjęciu to mój drewniany dziadek do orzechów, który idealnie wpasował mi w temat. Zapraszam Was serdecznie do zabawy z orzechami. Uwaga: są pracochłonne, ale naprawdę warto!

Orzeszki z kremowym nadzieniem / Nuts with Creamy Filling

Ciasto / Dough: 
600 g mąki / 600 g flour 
400 g miękkiego masła / 400 g soft butter
300 g cukru pudru / 300 g castor sugar
2 łyżki kakao / 2 tbsp cocoa
2 jajka / 2 eggs

Nadzienie / Filling: 
1 szklanka* cukru pudru / 1 glass* of castor sugar
400 g masła / 400 g butter
1,5 szklanki* mleka / 1,5 glass* of milk 
300 g mielonych orzechów włoskich / 300 g ground walnuts

 * szklanka / glass = 220 ml 

Zagnieść składniki na ciasto. Foremki lekko natłuścić olejem. Z ciasta odrywać kawałeczki i układać w foremkach (ok. 0,5 łyżeczki ciasta na jedną foremkę). Ułożyć foremki na blasze i piec ok 5-10 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Następnie ciastka wyjąć i ostudzić. Przygotować masę. Zagotować mleko i wrzącym zalać orzechy. Wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładać do orzeszków. 

Knead the dough. Grease molds with oil. Tear off pieces of the dough and place in tins (about 0.5 teaspoons of dough on a mold). Place molds on a baking sheet and bake for 5-10 minutes at 180°C (350°F) (convection). Prepare mass. Boil milk and pour over nuts. Mix and cool. Cream the butter with castor sugar. Add nuts and milk. Applied to nut shells when cool.

3 komentarze:

Ervisha pisze...

Na pewno smakują wspaniale :)

Marcelina pisze...

Próbowałam takich orzeszków, pyszne są! I na jednym się nie kończy, można podjadać i podjadać :)

Olka pisze...

Wyglądają jak prawdziwe....:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...