-->

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Szarlotka / Apple Pie

Przyrządziłam dziś popisowe ciasto mojej Babci. Wcześniej robiła je moja Prababcia zostawiając po sobie przepis w mocno zżółkniętym już kuchennym zeszyciku. Idealna szarlotka do herbaty. Szczególnie dobrze smakuje podana z bitą śmietaną i cynamonem. Przepięknie pachnie. Zapraszam!

Szarlotka / Apple Pie

3 szklanki mąki / 3 glasses flour
250 g masła / 250 g butter
3 żółtka / 3 yolks
1 jajko / 1 egg
1 szklanka cukru / 1 glass sugar
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 tsp baking powder
ponad 1 kg jabłek / more than 1 kg of apples 

Utrzeć żółtka, jajko, masło i cukier. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić elastyczne ciasto. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce. Jeśli są kwaśne, dosłodzić. Ciasto podzielić na dwie części. Dużą formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i boki formy. Następnie ułożyć jabłka. Na górze układać po małym kawałku ciasta z drugiej porcji. Piec w 200°C przez około godzinę.

Whip the egg yolks, egg, butter and sugar. Add flour and baking powder. Knead the dough. Wash apples and grate. If sour, sweeten. Divide the dough into two parts. Smear a large form with butter and sprinkle with breadcrumbs. One portion of dough put on the bottom and sides of the mold. Then place the apples. Place the second portion of dough on top. Bake at 200°C (390°F) for about an hour.

4 komentarze:

Marcelina pisze...

Porwałabym Ci ten kawałek z bitą śmietaną i cynamonem, tak smakowicie się prezentuje :)

Olka pisze...

Zawsze zazdroszczę takich starych, pożółkłych zeszycików z przepisami, które kryją prawdziwe skarby kulinarne....szarlotka prezentuje się zaś kusząco...

Natalie pisze...

Świetne zdjęcia ! Mają śliczny klimat ;)

Kulinarne Inspiracje pisze...

piękna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...