-->

wtorek, 17 grudnia 2013

Zupa cebulowa z grzankami i serem / Onion Soup with Cheesy Croutons

Smak tej zupy chodził za mną bardzo długo aż po raz pierwszy zdecydowałam się zrobić ją sama. Wielu z Was wydaje się zapewne, że zupa cebulowa musi być najgorszą na świecie. Początkowo uważałam podobnie, później stwierdziłam że potrzeba nie lada kucharza, aby przygotować dobrą, poprawnie przyrządzoną zupę cebulową, w której właściwie  nie odczuwa się smaku cebuli. Nic bardziej mylnego, bo jest to dziecinnie proste a jedyną rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę jest to, aby nie przypalić cebuli, a jedynie obsmażyć ją na złoto. Białe wino zawarte w przepisie również można pominąć, w zależności od upodobań. Zupa jest pyszna, wręcz słodka. No i ten ciągnący ser...

Zupa cebulowa z grzankami i serem /  Onion Soup with Cheesy Croutons

5 dużych cebul / 5 large onions
1 l bulionu drobiowego / 1 l of chicken broth
1 łyżka cukru / 1 tbsp sugar
2 łyżki mąki / 2 tbsp flour
1 łyżka tymianku / 1 tbsp dried thyme
100 ml białego wina / 100 ml white wine
150 g żółtego sera / 150 g cheese
sól, pieprz / salt, pepper
bagietka / baguette
olej do smażenia / frying oil

Zagotować bulion. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Posypać ją cukrem i smażyć do czasu aż stanie się złoto-brązowa. Następnie posypać mąka i wymieszać. Dodać wino i dusić kilka minut. Cebulę dodać do bulionu. Wsypać tymianek i gotować około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać starty żółty ser. Całość zmiksować przy użyciu blendera. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami z serem. 
Smacznego!

Boil the broth. Peel onion and cut into strips. Sprinkle with sugar and fry until golden brown. Then sprinkle with flour and stir. Add the wine and simmer a few minutes. Add onions to broth. Add thyme and cook for about 45 minutes. At the end of cooking, add the grated cheese. The whole mix with a hand blender. Season with salt and pepper. Serve with croutons and cheese.

Enjoy!

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...