Prawdziwie bogate, ogromne serce. W mojej wersji z marmoladą różaną, jednak jej smak może być oczywiście dowolny. Bardzo kruche, z wyraźnie odczuwalnym aromatem cytryny! Do przyrządzenia na szybko, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Cytrynowe serduszka z marmoladą / Lemon Marmalade Hearts
500 g mąki / 500 g flour
300 g masła / 300 g butter
2 żółtka / 2 yolks
150 g cukru pudru / 150 g powder sugar
cukier waniliowy / vanilla sugar
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp baking powder
skórka z cytryny / lemon zest
sok z 1 cytryny / juice of 1 lemon
marmolada / marmalade
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, otartą skórkę i sok z cytryny. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Wykroić kształty. Piec w temperaturze 180°C do czasu aż ciastka będą zarumienione. Gdy wystygną, przełożyć marmoladą.
Combine flour and baking powder. Add the butter, eggs, sugar, vanilla sugar, zest and lemon juice. Knead the dough. Roll out to a thickness of 0.5 cm, sprinkling with flour. Carve out shapes. Bake at 180°C (350°F) until cookies are browned. Put marmalade, when cold.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz