-->

piątek, 27 grudnia 2013

Tort Sachera / Sachertorte

Kolorowa wersja najsłynniejszego tortu na świecie. Historia tortu Sachera sięga 1832 roku, gdy pod nieobecność nadwornego szefa kuchni, młodszy kucharz księcia Metternicha, Franz Sacher został poproszony o stworzenie nowego deseru, którym książę zdobyłby serca swych gości. Opatentowaną przez siebie recepturę powierzył jedynie synowi, który w 1876 roku wybudował w centrum Wiednia hotel, serwując sygnowany jego nazwiskiem deser. Hotel istnieje do dziś przy Philharmonikerstraße. Mocno czekoladowe ciasto przekładane konfiturą morelową, podbije Wasze podniebienia.

Tort Sachera / Sachertorte

Ciasto / Dough:
150 g gorzkiej czekolady / 150 g dark chocolate
150 g masła / 150 g butter
2/3 szklanki cukru / 2/3 glass of sugar
miąższ z 1 laski wanilii / pulp of 1 vanilla pod
5 jajek (białka oddzielone od żółtek) / 5 eggs (yolks separated from the whites)
0,5 szklanki mąki / 0,5 glass of flour
100 g migdałów zmielonych, bez skórki / 100 g ground almonds without skins
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp baking powder
szczypta soli / pinch of salt
300 g dżemu morelowego / 300 g apricot jam

Polewa / Glaze:
200 g gorzkiej czekolady / 200 g dark chocolate
250 ml śmietany 36% / 250 ml of 36% cream
1 łyżeczka masła / 1 tsp butter

Składniki wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed przygotowywaniem ciasta.
Zaczynamy od ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy. Ubijamy białka. Dodajemy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy około godziny w 180°C. Następnie ciasto studzimy i kroimy na połowę. Przekładamy dżemem morelowym. 

Przygotować polewę. 
Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Całością polewamy ciasto i dekorujemy. 

Remove ingredients for your recipe from the refrigerator 1 hour before preparing the dough. 
We start with the dough. Melt chocolate in a water bath. Rub the butter with the sugar. Add other ingredients. Blend. Whip protein. Add whites, stirring gently with a spoon. Pour batter into round cake pan. Bake for about an hour at 180°C (350°F). Then cool down the cake and cut in half. Put apricot jam between cake layers. 

We prepare topping.
Heat the cream, melt chocolate and butter. Pour the whole over cake and decorate.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...