-->

sobota, 7 grudnia 2013

Świąteczna tarta z makiem / Christmas Tart with Poppy Seeds

Na blogu zagościł dziś kolejny świąteczny wypiek, który szczególnie zasmakuje wielbicielom makowca. Świąteczna tarta. Być może będziecie mieli ochotę zastąpić nią tradycyjny wypiek? 

Świąteczna tarta z makiem / Christmas Tart with Poppy Seeds

300 g mąki / 300 g flour
150 g masła / 150 g butter
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta proszku do pieczenia / pinch of baking powder
3 łyżki cukru pudru / 3 tbsp castor sugar

Masa: / Pulp:
3/4 opakowania masy makowej / 700 g of poppy seed filling
2 jajka / 2 eggs
1 łyżka bułki tartej / 1 tbsp crumbs
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia /  1/3 tsp baking powder

Łączymy składniki na ciasto i odkładamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy ciastem formę na tartę. Z kawałka ciasta wykrawamy gwiazdki, które później znajdą się na wierzchu. Przygotowanie masy: Najpierw ubijamy białka. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, bułkę tartą i masę makową. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.

Dough: 
Combine ingredients. Wrap dough in plastic wrap, and place in fridge for 30 minutes. Line a tart mold with pie dough. Carve out the shapes which later will be on top.
Pulp:
Whip egg whites. Add yolks, baking powder, crumbs and poppy seed filling. Stir and place on cake.
Then stick the stars onto the top of the cake. Bake at 180°C (350°F) for about 45 minutes.
 

3 komentarze:

Amber pisze...

Pięknie!
Piekę bardzo podobną tartę zamiast tradycyjnych makowców.

gin pisze...

Wygląda niezwykle kusząco :)

Veggie pisze...

Ale smacznie wygląda, u mnie na święta musi być zawsze coś z makiem, koniecznie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...