Na blogu zagościł dziś kolejny świąteczny wypiek, który szczególnie zasmakuje wielbicielom makowca. Świąteczna tarta. Być może będziecie mieli ochotę zastąpić nią tradycyjny wypiek?
Świąteczna tarta z makiem / Christmas Tart with Poppy Seeds
300 g mąki / 300 g flour
150 g masła / 150 g butter
1 jajko / 1 egg
1 żółtko / 1 yolk
szczypta proszku do pieczenia / pinch of baking powder
3 łyżki cukru pudru / 3 tbsp castor sugar
Masa: / Pulp:
3/4 opakowania masy makowej / 700 g of poppy seed filling
2 jajka / 2 eggs
1 łyżka bułki tartej / 1 tbsp crumbs
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia / 1/3 tsp baking powder
Łączymy składniki na ciasto i odkładamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy ciastem formę na tartę. Z kawałka ciasta wykrawamy gwiazdki, które później znajdą się na wierzchu. Przygotowanie masy: Najpierw ubijamy białka. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, bułkę tartą i masę makową. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki. Pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
Dough:
Combine ingredients. Wrap dough in plastic wrap, and place in fridge for 30 minutes. Line a tart mold with pie dough. Carve out the shapes which later will be on top.
Pulp:
Whip egg whites. Add yolks, baking powder, crumbs and poppy seed filling. Stir and place on cake.
Then stick the stars onto the top of the cake. Bake at 180°C (350°F) for about 45 minutes.
Then stick the stars onto the top of the cake. Bake at 180°C (350°F) for about 45 minutes.
3 komentarze:
Pięknie!
Piekę bardzo podobną tartę zamiast tradycyjnych makowców.
Wygląda niezwykle kusząco :)
Ale smacznie wygląda, u mnie na święta musi być zawsze coś z makiem, koniecznie!
Prześlij komentarz