-->

piątek, 13 grudnia 2013

Smaki dzieciństwa: Jabłka zapiekane na słodko / A Taste of Childhood: Sweet Baked Apples

W przedszkolu najbardziej lubiłam  desery, co zresztą było po mnie widać. Na moją obronę mogę powiedzieć zapewne tylko tyle, że nie byłam w tych upodobaniach osamotniona i choć rządząca stołówką pani Iwonka wprost nas uwielbiała, pozostawała niewzruszona na nasze błagania o małą porcję wątróbki a nieco większą ciastka. Mówiła, że wątróbka jest zdrowa a od słodyczy psują się zęby. Szkoda, że sama nie przestrzegała tak zdrowego trybu życia, wychodząc na każdej możliwej przerwie by zapalić papierosa. Cóż... dzieci są dobrymi obserwatorami. Choć w głowach był mętlik, ramię w ramię twierdziliśmy, że widocznie świat dorosłych rządzi się swoimi, nieco dziwnymi prawami.

Pamiętam jeden z tych przedszkolnych deserów. Ryż na mleku z cynamonem i jabłkiem. Co prawda sami nie potrafiliśmy czytać tablicy menu na najbliższy tydzień, ale od czego miało się mamy. To była prawdziwa radość. Tym razem wątróbkę zastąpił schabowy a na deser zapach cynamonu. W moim współczesnym wydaniu nieco bardziej elegancki, ale smak pozostał ten sam. Dziś przechodząc obok mojego przedszkola (tak się składa, że los ponownie rzucił mnie niedaleko) patrzę w okna z uśmiechem. 

Jabłka zapiekane na słodko / Sweet Baked Apples

2 duże jabłka / 2 large apples
pół szklanki ryżu do risotto / half a glass of risotto rice 
szklanka mleka / glass of milk
łyżka masła / 1 tbsp of butter
bita śmietana / whipped cream
polewa czekoladowa / chocolate glaze
cynamon / cinnamon
szczypta soli / pinch of salt
cukier waniliowy do smaku / vanilla sugar o taste 
2 łyżeczki masła / 2 tsp butter

Ryż zagotować z mlekiem, masłem, solą i cukrem waniliowym. Powinien być lekko twardy. Jabłka umyć, odciąć wierzchy, środek wydrylować. Ryż wymieszać z wyciętymi kawałkami jabłek. Na spodzie jabłuszek położyć po łyżeczce masła. Dodać ryż. Na wierzchu posypać cynamonem i przykryć górną częścią jabłka. Jabłka położyć na blaszce z 0,5 cm wody. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Podawać na ciepło z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Boil rice with milk, butter, salt and vanilla sugar. Rice should be slightly hard. Wash apples, cut off the tops, cut center. Mixed rice with apple piecesPut a spoonful of butter at the bottom of apple. Add the rice. Sprinkle with cinnamon and cover with top of the apples. Lay on a baking tray with 0.5 cm of water. Bake at 180°C (350°F) for about 40 minutes. Serve warm with whipped cream and chocolate glaze.

3 komentarze:

Natalie pisze...

O tak to zdecydowanie smak dzieciństwa ! Aż muszę sobie go przypomnieć :)

Anonimowy pisze...

Your means of explaining everything in this paragraph is truly good, every
one be able to easily be aware of it, Thanks a lot.



Visit my web page :: how to shrink jeans

Monsoon pisze...

My pleasure...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...