Jedna z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych, która pomimo nazwy wcale nie ma nic wspólnego z grecką kuchnią. Grecy zapytani o to danie zapewne złapią się ze zdumienia za głowę, rozmyślając o co właściwie nam chodzi. Etymologia pochodzenia nazwy tego dania jest nam współcześnie nieznana. Podobnie rzecz się ma z fasolką po bretońsku, śledziem po japońsku, karpiem po żydowsku czy ruskimi pierogami, które w Rosji nazywane są polskimi. Należy zapamiętać, że każde z tych dań jest zakorzenione w polskiej tradycji a przypisane im nazwy mają niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Ryba "po grecku" / Breaded Fish with Braised Vegetables
500 g filetów z dorsza / 500 g fillets of cod
1 łyżka mąki / 1 tbsp flour
100 g oleju / 100 g oil
2 marchwie / 2 carrots
1 pietruszka / 1 parsley
kawałek selera / a piece of celery
2 cebule / 2 onions
2 łyżki koncentratu pomidorowego / 2 tbsp tomato paste
2 łyżeczki musztardy / 2 tsp mustard
sól, pieprz, papryka, cukier, kwas cytrynowy / salt, pepper, paprika, sugar, citric acid
3 ziarenka ziela angielskiego / 3 grains allspice
Rybę oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Przełożyć do salaterki. Warzywa cienko pokroić lub zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy pilnując by sos by dość ostry. Gorącymi warzywami obłożyć usmażone ryby. Potrawę przykryć, ostudzić i wstawić do lodówki.
Sprinkle fish with flour and fry in oil. Transfer to a bowl. Slice or grate vegetables. Fry in oil, sprinkle with water and simmer covered for about 15 minutes. Then add tomato paste and spices. Wrap fried fish with hot vegetables. Cover dish, allow to cool and refrigerate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz