-->

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kotleciki z kaszy jaglanej / Millet Chops

Dziś specjalny ukłon w stronę wegetarian. Zdrowe i wbrew obawom - bardzo smaczne danie jarskie. O właściwościach leczniczych kaszy pisałam przy okazji jaglanego deseru, więc zachęcam do lektury. Miła odskocznia dla wielbicieli mięsnych posiłków, którzy tak jak ja nie potrafili ostatecznie pożegnać się z mięsem.

Kotleciki z kaszy jaglanej / Millet Chops 

0,5 szklanki kaszy jaglanej / 0,5 glass of millet
natka / parsley
szczypiorek / chives
jajko / 1 egg
0,5 kajzerki / 0,5 kaiser roll
bułka tarta / bread crumbs
1 łyżeczka masła / 1 tsp butter
sól, pieprz / salt, pepper

Kaszę wypłukać. Zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać łyżeczkę masła i gotować ok. 10 minut. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po ostygnięciu dodać jajko, namoczoną a następnie wyciśniętą kajzerkę, natkę i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki. Każdy z nich obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Grits rinse. Pour 2 cups of water, add salt, teaspoon of butter and cook for about 10 minutes. Then let stand for one hour in a warm place. Add egg, parsley, chives and kaiser roll. The kaiser roll should be wet and then wrung out. Season with salt and pepper to taste and mix thoroughly. Shape into patties. Coat each piece with breadcrumbs and fry in oil until golden brown.

1 komentarz:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Wyglądają tak leciutko;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...