-->

wtorek, 5 listopada 2013

Blok czekoladowy z bakaliami / Delicacies Chocolate Block

Dziś coś specjalnego dla wielbicieli czekolady, kakao i solidnych słodyczy: blok czekoladowy. W mojej wersji z orzechami włoskimi, herbatnikami i suszonymi owocami. Deser, który bardzo szybko się robi i można modyfikować w zależności od upodobań. Szczególnie polecany w tak mokre i chłodnie dni jak dziś. 

Blok czekoladowy z bakaliami / Delicacies Chocolate Block

250 g masła / 250 g butter
4 łyżki ciemnego kakao / 4 tbsp of dark cocoa
2 szklanki cukru / 2 glasses of sugar
0,5 szklanki wody / 0,5 glass of water
500 g mleka w proszku (nie instant) / 500 g milk powder (not instant)
bakalie, pokruszone herbatniki / delicacies, crushed biscuits

Rozpuścić masło. Dodać kakao, cukier, wodę i mleko w proszku. Wsypać bakalie i pokruszone herbatniki. Doprowadzić do wrzenia uważając, aby masa się nie przypaliła. Przelać ciasto do małej, podłużnej keksówki. Odstawić do ostygnięcia. 

Melt the butter. Add cocoa, sugar, water and milk powder. Pour delicacies and crushed biscuits. You must bring the pulp to a boil. Be careful not to burn. Pour the pulp into a small, longitudinal mold. Set aside to cool.

5 komentarzy:

Renata Czelny-Kawa pisze...

Albo mi się zdaje, albo zapachniało świątecznym czasem;)

Unknown pisze...

Chodzi za mną od dawna :)....Uwielbiam czekoladowe desery i ciasta :)

Marcelina pisze...

Już myślałam, że ten domek w środku to jest z piernika :)) Przepis pozwoliłam sobie zapisać, przyda się na gorsze dni listopada.

Monsoon pisze...

Marcelina, tym razem jest to domek z zapałek. Ten z piernika mi się rozpadł w fazie produkcji ;-)

Niania w Paryzu pisze...

Ale fajny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...