Dziś bardzo szybki post. Przed chwilą wyszedł od nas pan monter podłączający nowy Internet i tak piszę post na szybko, w tym całym rozgardiaszu. Moja licealna koleżanka zupełnie przypadkiem przypomniała mi ostatnio o tym, że ja również powinnam pamiętać o diecie, co przy prowadzeniu tak słodkiego bloga nie jest łatwą sprawą. Podrzuciła mi przy tym pewien przepis, który nieco zmodyfikowałam, zastępując płatki owsiane kukurydzianymi. Co ważne, w tych ciasteczkach nie znajdziecie ani grama cukru. Zatem można jeść do woli! ;-)
Zdrowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i żurawiną / Healthy cookies with cornflakes and cranberries
2 szklanki płatków kukurydzianych / 2 glasses of cornflakes
100 g żurawiny / 100 g cranberries
190 g jogurtu naturalnego / 190 g natural yoghurt
szczypta soli / pinch of salt
2 jajka / 2 eggs
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp of baking powder
2 szklanki płatków kukurydzianych / 2 glasses of cornflakes
100 g żurawiny / 100 g cranberries
190 g jogurtu naturalnego / 190 g natural yoghurt
szczypta soli / pinch of salt
2 jajka / 2 eggs
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp of baking powder
Płatki
kukurydziane pokruszyć przy pomocy blendera. Dodać żurawinę. W osobnej miseczce
wymieszać jogurt, jajka, sól i proszek do pieczenia. Połączyć obie masy.
Uformować ciasteczka, układając je na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180̊ C i piec ciastka przez około 30 minut.
Crushed corn flakes with a blender. Add cranberries. In a separate bowl, mix yogurt, eggs, salt and baking powder. Combine with cornflakes and cranberries. Shape cookies and place them on baking paper. Preheat oven to 180 C (350 F) and bake for about 30 minutes.
2 komentarze:
trzeba upiec! trzeba schrupać! :)
Zacne! Lubię domowe ciasteczka;) Twoje wyglądają apetycznie;)
Prześlij komentarz