Muszę Wam powiedzieć, że moim zdaniem nie ma gór piękniejszych od Tatr. Ten niepowtarzalny klimat sprawia, że czuję się tu jak w domu. Niestety dotychczas niewiele wiedziałam o historii Podhala. W jednym z moich ulubionych antykwariatów (uwielbiam antykwariaty!) trafiłam na książkę Tatry i Podhale autorstwa Rafała Malczewskiego, polskiego malarza, felietonisty i popularyzatora Tatr. Ta książka to niesamowita przygoda przyrodnicza, kulturowa i... językowa. Malczewski bardzo dokładnie opisuje cały rok z życia górali, tatrzańską florę i faunę, góralskie obyczaje, historie i przypowieści. Zwieńczeniem całości jest ciekawy i barwny aczkolwiek momentami ciężki staropolski język. Prawdziwa gratka dla filologów. Lektura w sam raz na wieczór spędzony z kocem przy kominku, gdy za oknem sypie śnieg. A do tego pyszna, domowa chałka z masłem, popijana mlekiem.
Domowa chałka / Challah bread recipe
15 g świeżych drożdży (1 łyżeczka instant) / 15 g fresh yeast (1 tsp dried)
200 ml mleka i wody (1:1) / 200 ml milk and water (in a ratio 1:1)
50 g cukru / 50 g sugar
0,5 łyżki soli / 0,5 tbsp salt
425 g mąki + w razie potrzeby / 425 g flour + add more if needed
1 jajko / 1 egg
50 g roztopionego masła / 50 g melted butter
do posmarowania: żółtko z 1 łyżką wody / to grease: yolk with 1 tbsp of water
Drożdże zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodać mąkę, sól, cukier, jajko i masło. Wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Jeśli jest taka potrzeba dodać więcej mąki. Wyrabiać kolejne 5 minut. Uformować kulę, spryskać ją olejem i odłożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy dwa razy odgazować ciasto, wbijając w nie pięść. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części i uformować chałkę. Filmik instruktażowy z Internetu znajdziecie TUTAJ. Gotową chałkę ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 30 minut. Następnie posmarować ją żółtkiem wymieszanym z wodą i posypać kruszonką (1 łyżka masła, 2 łyżki mąki i 1 łyżka cukru - utrzeć w palcach). Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około 30 minut.
Pour yeast with hot water/milk and mix. When dissolved, add the flour, salt, sugar, egg and butter. Knead the dough. It should be flexible, but not sticky. If necessary add more flour. Knead for another 5 minutes. Shape dough into bullet, spray with oil and put in a bowl for 2 hours. During this time punch down, thrust fist into dough, pull edges into center and turn completely over in bowl. Let rise again until almost double in bulk. After the dough has risen, divide the dough into 6 pieces and form challah. Instructional video from the Internet: HERE. Place challah on a baking sheet and set aside for 30 minutes. Spread with egg yolk mixed with water and sprinkle with crumbs (1 tbsp butter; 2 tbsp flour; 1 tbsp sugar - whip in the fingers). Preheat oven to 180°C (350°F) and bake for about 30 minutes.
Wersja do druku TUTAJ Printable version HERE
Wersja do druku TUTAJ Printable version HERE
6 komentarzy:
piekna chałeczka, alesoli dała bym 0,5 łyżeczki:-)
kocham góry są piękne i dzikie....
ajjjj ale byki mi się wcięły w komentarz; no dobra to jeszcze raz:
Piękna chałeczka, ale soli dałabym 0,5 łyżeczki:-)
2 ostatnie zdania podziałały na moje zmysły.
ciepłe fotografie.
porywam kawałek tej przaśnej chałki:)!
Na zdrowie! :-) Cocinera jeśli lubisz mnie słone to pewnie, chociaż dla mnie te pół łyżki pasuje optymalnie, ale to jak kto lubi. Pozdrawiam :-)
Nie, nie, nie, tylko nie śnieg. Jeszcze nie teraz...
Ale na całą resztę, szczególni chałkę, piszę się jak najbardziej :)
Tez kocham chałka ale nie z górami mi sie kojarzy a z domem babci i dziadka.... Góry lubię.... Chodzić po i jeździć nanartach.
Prześlij komentarz