-->

sobota, 26 października 2013

Kurczak w sosie żurawinowym / Chicken with cranberry sauce

Kolejna odsłona dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Jeśli proponowany przeze mnie kiedyś kurczak w sosie teriyaki ujął Wasze podniebienia, z pewnością pokochacie również sos żurawinowy. Słodko-kwaśny, z aromatem smażonej cebulki, dość intensywny. Po ostatnim kęsie kurczaka żałowałam, że już się skończył. Polecam. 

Kurczak w sosie żurawinowym / Chicken with cranberry sauce
(2 porcje / 2 servings)

50 g suszonej żurawiny / 50 g dried cranberries
2 piersi z kurczaka / 2 chicken breasts
1 cebula / 1 onion
ząbek czosnku / clove of garlic
0,5 szklanki bulionu drobiowego / 0.5 cups of chicken broth
łyżka soku z cytryny / 1 tbsp lemon juice
łyżka koncentratu pomidorowego / 1 tbsp tomato paste
sól, pieprz i słodka papryka do smaku / salt, pepper, paprika to taste

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na godzinę. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i czosnek. Żurawinę zalewamy minimalnie wrzątkiem i również odstawiamy na godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem. Dodajemy żurawinę i koncentrat. Dusimy przez kilka minut. Następnie doprawiamy, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem. Dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez chwilę. Serwujemy z ryżem. 

Wash the meat and cut into cubes. Season with salt, pepper and sweet paprika. Let stand for one hour. In the meantime, cut onions and garlic. Pour boiling water over the cranberries and leave it for an hour. Warm up the oil in a frying pan and fry the onion and garlic gently. Add cranberries and tomato paste. Simmer  for a while. Season with salt, pepper and lemon juice. Mixing with blender. Add chicken and cook again for a while. Serve with rice.

Wersja do druku: TUTAJ Printable version: HERE
 

1 komentarz:

Marcelina pisze...

Takiego kurczaka z żurawiną jeszcze nie próbowałam a porcja na talerzu kusi ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...