Jedno z najbardziej tradycyjnych ciast - babka piaskowa. Idealna do kawy czy herbaty. Odpowiednia na święta, imprezę czy popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi. Uwielbiana przez dzieci ale też i wymagająca. Musi być pieczona w temperaturze do 160 stopni. W innym wypadku straci swój charakterystyczny kształt, rozlewając się po całym piekarniku i uprzykrzając dzień pani domu długim sprzątaniem. Silnie zakorzeniona w polskiej tradycji jest słodkim symbolem Wielkanocy. Tym razem upieczona bez okazji. Zapraszam!
Babka piaskowa / Pound cake
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar
5 jajek / 5 eggs
2 szklanki mąki ziemniaczanej / 2 glasses of potato flour
200 g rozpuszczonego masła / 200 g melted butter
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp of baking powder
1 łyżeczka cukru waniliowego / 1 tsp od vanilla sugar
Jajka ubić na gładką masę. Dodać pozostałe składniki. Formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 160°C przez godzinę. Im grubsza forma, tym dłuższy czas pieczenia.
Whisk eggs until smooth. Add the remaining ingredients. Smear baking mold with butter and sprinkle with breadcrumbs. Pour dough to mold and bake at 160°C (320°F) for an hour. The thicker baking mold, the longer time.
Wersja do druku: TUTAJ Printable version: HERE
Whisk eggs until smooth. Add the remaining ingredients. Smear baking mold with butter and sprinkle with breadcrumbs. Pour dough to mold and bake at 160°C (320°F) for an hour. The thicker baking mold, the longer time.
Wersja do druku: TUTAJ Printable version: HERE
3 komentarze:
Śliczne zdjęcia :)
Dawno nie jadłam takiej babki...
Dziękuję :-)
Bardzo lubię takie ciasta babkowe. Do herbatki lub bawarki - super!
Prześlij komentarz