Uwielbiam ciasta z owocami. Świetnie smakują do herbaty a dodatkowo bardzo szybko się je robi. Poza tym są smaczne o każdej porze roku i coś w tym jest, gdyż w okamgnieniu znikają ze stołu. Bardzo lubię też tę lekką kwaśność owocu, przełamaną słodyczą ciasta. Tradycyjny wypiek, który wielu z nas kojarzy się z przedwojenną kuchnią i wizytami u babci. Bardzo szybko powtórzę.
Placek ze śliwkami / Plum Cake
0,5 kg śliwek / 0,5 kg plums
1 szklanka cukru / 1 glass of sugar
4 jajka / 4 eggs
1,5 szklanki mąki / 1,5 glass of flour
1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tsp of baking powder
5 łyżek oleju / 5 tbsp oil
Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i olejem. Dodać do jajek i ponownie wymieszać. Okrągłą formę do ciasta (ok. 32 cm średnicy) natłuścić i wyłożyć masą. Na wierzchu gęsto poukładać pokrojone na pół śliwki. Całość posypać utartą w palcach kruszonką (1 szklanka mąki; 0,5 szklanki cukru; 80 g masła). Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec ok. 45-50 minut.
Beat eggs with sugar. Mix flour with baking powder and oil. Add flour to eggs and start mixing slowly. Grease round baking pan (diameter 32 cm - 12,5 inches) and put dough. Wash the plums, cut in half and take out the seeds. Arrange plum halves evenly over the top. Sprinkle with crumbs (mingled 1 glass of flour; 0,5 glass of sugar; 80 g butter). Preheat oven 180 °C (356 °F ) and bake for 45-50 minutes.
2 komentarze:
Wygląda smacznie,pozdrawiam.
Ja też barzdo lubię.
A ze śliwkami to moje ulubione.
U mnie też śliwkowe...
Pozdrowienia!
Prześlij komentarz