Kurczak, którego polubią wielbiciele wilgotnego, miękkiego i delikatnego mięsa. Bardzo sycący, z pysznym aromatycznym ryżem i zielonym groszkiem. Do tego bardzo dobrze wygląda na talerzu. Idealny sposób na szybki obiad w zupełnie innym wydaniu. Uwaga alergicy! Sezam silnie uczula. Warto najpierw sprawdzić, czy nie będzie Wam szkodził. Szczególnie, jeśli występują u Was inne alergie pokarmowe.
Kurczak w sezamie / Sesame chicken
(zmodyfikowany przepis Olgi z kulinarne.info)
1 podwójna pierś kurczaka / 1 double chicken breast
2 szklanki bulionu warzywnego / 2 glasses of vegetable broth
garść zielonego groszku / handful of green beans
100 g ryżu / 100 g of rice
starta papryka czerwona, sól, pieprz / sweet paprika, salt, black pepper
jajko, mąka, sezam / egg, flour, sesame
olej do smażenia / oil for frying
Pierś kurczaka dzielimy na dwie części tak, aby powstały dwie równe porcje. Umyte mięso oczyszczamy i nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w bulionie warzywnym przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Pierś panierujemy w mące, jajku i sezamie a następnie smażymy na średnim ogniu po każdej ze stron uważając, aby się nie przypaliła. Gotowego kurczaka podajemy na aromatycznym ryżu wymieszanym z zielonym groszkiem.
Cut chicken breast in half to make 2 roughly equal portions. Rub meat with salt, pepper and sweet paprika. Leave to marinate for 15 minutes. Meanwhile, pour the rice and vegetable broth into a pot. Bring broth and rice to a boil on medium heat for 10 minutes. Then add the green beans and cook for another 5 minutes. Sink chicken into egg, flour and sesame. Then fry over a medium heat on each side. Chicken breast served over rice & vegetables.
olej do smażenia / oil for frying
Pierś kurczaka dzielimy na dwie części tak, aby powstały dwie równe porcje. Umyte mięso oczyszczamy i nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w bulionie warzywnym przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Pierś panierujemy w mące, jajku i sezamie a następnie smażymy na średnim ogniu po każdej ze stron uważając, aby się nie przypaliła. Gotowego kurczaka podajemy na aromatycznym ryżu wymieszanym z zielonym groszkiem.
Cut chicken breast in half to make 2 roughly equal portions. Rub meat with salt, pepper and sweet paprika. Leave to marinate for 15 minutes. Meanwhile, pour the rice and vegetable broth into a pot. Bring broth and rice to a boil on medium heat for 10 minutes. Then add the green beans and cook for another 5 minutes. Sink chicken into egg, flour and sesame. Then fry over a medium heat on each side. Chicken breast served over rice & vegetables.
3 komentarze:
Już wiem co jutro na obiad ;)))
Wczoraj wykorzystałam indyka zamiast kurczaka - był szał! ;)
Bardzo się cieszę! :-)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz