-->

sobota, 28 września 2013

Kurczak w sezamie / Sesame chicken

Kurczak, którego polubią wielbiciele wilgotnego, miękkiego i delikatnego mięsa. Bardzo sycący, z pysznym aromatycznym ryżem i zielonym groszkiem. Do tego bardzo dobrze wygląda na talerzu. Idealny sposób na szybki obiad w zupełnie innym wydaniu. Uwaga alergicy! Sezam silnie uczula. Warto najpierw sprawdzić, czy nie będzie Wam szkodził. Szczególnie, jeśli występują u Was inne alergie pokarmowe. 

Kurczak w sezamie / Sesame chicken
(zmodyfikowany przepis Olgi z kulinarne.info)

1 podwójna pierś kurczaka / 1 double chicken breast
2 szklanki bulionu warzywnego / 2 glasses of vegetable broth
garść zielonego groszku / handful of green beans
100 g ryżu / 100 g of rice
starta papryka czerwona, sól, pieprz / sweet paprika, salt, black pepper
jajko, mąka, sezam / egg, flour, sesame
olej do smażenia / oil for frying

Pierś kurczaka dzielimy na dwie części tak, aby powstały dwie równe porcje. Umyte mięso oczyszczamy i nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką a następnie odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie ryż gotujemy w bulionie warzywnym przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy kolejne 5 minut. Pierś panierujemy w mące, jajku i sezamie a następnie smażymy na średnim ogniu po każdej ze stron uważając, aby się nie przypaliła. Gotowego kurczaka podajemy na aromatycznym ryżu wymieszanym z zielonym groszkiem.

Cut chicken breast in half to make 2 roughly equal portions. Rub meat with salt, pepper and sweet paprika. Leave to marinate for 15 minutes. Meanwhile, pour the rice and vegetable broth into a pot. Bring broth and rice to a boil on medium heat for 10 minutes. Then add the green beans and cook for another 5 minutes. Sink chicken into egg, flour and sesame. Then fry over a medium heat on each side. Chicken breast served over rice & vegetables.


4 komentarze:

Mała Mi pisze...

Już wiem co jutro na obiad ;)))

ipinrecipes pisze...

Hello,

We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ A Community for food bloggers and food lovers. Simply register your food blog with us and start pinning your recipes directly from your blog. No need to crop or edit your images and your recipes will be published immediately without any editorial review. With ipinrecipes.com you can not only pin your recipes, but you can repin, like others recipes and can create food category boards.
So why to wait, Join ipinrecipes.com and start Pinning your amazing recipes.

Happy Pinning!!!

Regards
iPinRecipes Team

Mała Mi pisze...

Wczoraj wykorzystałam indyka zamiast kurczaka - był szał! ;)

Dominika pisze...

Bardzo się cieszę! :-)
Pozdrawiam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...