-->

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Rogaliki z różą / Croissants with rose

Róża pachnąca zakwitła ponownie. Niestety nie znalazłam czasu na to, aby ponownie wykorzystać jej płatki lub owoce do wykonania domowych przetworów. Za nadzienie do tych pysznych rogalików posłużyła mi więc komercyjna różana marmolada do wypieków, którą czasem wykorzystuję również jako dodatek do kakao czy herbaty. Rogaliki nie są przesłodzone, są bardzo zgrabne, wyglądają i smakują tak, jakby zostały kupione w cukierni. Jeden z moich przepisowych hitów. Stale do niego wracam.

Rogaliki z różą / Croissants with rose

100 ml ciepłego mleka / 100 ml warm milk
5 dkg drożdży / 50 g yeast
3 łyżki cukru / 3 tbsp sugar
30 dkg mąki / 300 g flour
15 dkg masła / 150 g butter
3 żółtka / 3 yolks
1 jabłko / 1 apple
500 g marmolady różanej / 500 g rose marmalade
jajko do posmarowania / egg for brushing
brązowy cukier do posypania / brown sugar for sprinkling

Podgrzać mleko, dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić do wyrastania. Roztopić masło. Wymieszać mąkę z masłem, żółtkami a następnie dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrastania na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i podzielić na około 8 małych części (tak jak pizzę). Na każdym kawałku układać łyżeczkę marmolady i kawałeczek jabłka. Zawinąć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rogaliki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy rogalik posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec przez około 15 - 20 minut do zrumienienia. 

Heat the milk, add sugar and yeast. Mix everything and set aside to grow. Melt butter. Mix flour with butter and add the yeast mixture. Knead the dough and let stand for 30 minutes. Divide dough into 8 pieces. Roll out each piece into a round cake and divided into smaller 8 pieces (like pizza). Put a teaspoon of marmalade and piece of apple on each piece of dough. Roll. Preheat oven to 180 Celsius degrees. Put croissants on baking sheed lined with baking paper. Each croissant spread with egg and sprinkle with sugar. Bake for 15 - 20 minutes, until golden brown.

5 komentarzy:

kasiac pisze...

piękne! Uwielbiam takie rogaliki:)

Amber pisze...

Cudownie różany post!
Rogaliki smakuję wirtualnie.
Pozdrowienia!

Mała Mi pisze...

Om nom nom ;)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Przez te Twoje rogaliki zapachniało mi latem...;)

Monsoon pisze...

Bardzo się cieszę! Pozdrawiam :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...