-->

sobota, 13 lipca 2013

Cannelloni, czyli bogate wnętrze makaronu

Cannelloni, czyli puste w środku rurki o średnicy 3 cm to jeden z najbardziej znanych, włoskich makaronów. Moim zdaniem zdecydowanie przewyższają swoim wyglądem wciąż królującą nad nimi lasagne, choć smakiem niewiele się różnią. Oczywiście istnieje wiele odmian tego dania. Tradycyjne cannelloni robi się z pomidorami, mięsem mielonym i beszamelem. Można jednak spotkać także cannelloni ze szpinakiem z ricottą lub serem feta. Jest to jednak danie dla smakoszy szpinaku a ja do nich nie należę, dlatego mój makaron został przyrządzony z wykorzystaniem domowego sosu bolońskiego.

*
Cannelloni tradycyjne
(4 porcje)

makaron cannelloni
200 g startego, żółtego sera (może też być parmezan)

Sos boloński:

70 g oliwy z oliwek
2 cebule
4 ząbki czosnku 
500 g pomidorów umytych i obranych ze skórki
500 g mięsa mielonego 
sól do smaku
po pół czubatej łyżki tymianku, oregano i bazylii 

Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i gdy się obsmaży, dodajemy do niego pomidory obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki. Całość trzymamy przez kilka minut na ogniu. W międzyczasie doprawiamy solą, bazylią, tymiankiem i oregano.

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła
2 łyżki mąki 
400 ml mleka
sól do smaku
gałka muszkatołowa

Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy do niego mąkę pilnując, aby się nie zarumieniła. Następnie wlewamy na patelnię mleko i cały czas mieszając, czekamy aż zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałką. 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Makaron cannelloni nadziewamy farszem z sosu bolońskiego a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy beszamelem. Całość posypujemy startym, żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zostawiamy jedynie górną grzałkę, aby całość ładnie się przypiekła i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Smacznego! 

* zdjęcie przedstawiające różne rodzaje włoskich past pochodzi ze strony: http://www.meritum-news.com/PORADY/?p=1894

1 komentarz:

Inka pisze...

Świetny makaron, uwielbiam go w tej odsłonie! Piękne zdjęcia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...